Kina bi protumjerama mogla naštetiti sebi

Pregled teme
Nakon što su davali signale kako će se dogovoriti glede završetka carinskoga rata, ovih je dana došlo do novog zapleta i nade investitora su splasnule. Uslijed toga indeksi američkih fondova pali su na svoj minimum od kraja ožujka.

Trump, usprkos tome što je prednjačio u optimističnim poruka, podigao carine na kinesku robu u iznosu od 300 milijardi dolara te je sada vrijednost američkih carina na kinesku robu 500 milijardi dolara. Trump je izjavio kako, ako Kina želi izbjeći po sebe ozbiljne posljedice od uvođenja carina, ona treba sklopiti trgovinski sporazum sada, a ne čekati da na vlast u SAD-u na izborima 2020.g. dođu demokrati.

Nije trebalo dugo čekati na odgovor, danas je Kina objavila kako će početkom lipnja uvesti dodatnih 60 milijardi dolara carina te kako neće odustati od svojih stavova.

O mogućim kineskim reakcijama danas izvješćuje CNBC, koji se poziva na razmišljanja analitičara. CNBC navodi kako Peking ima mnogo varijanti za uvođenje protumjera na američke poteze. Kinesko Ministarstvo trgovine izjavilo je kako će poduzeti protumjere. Potpredsjednik kineske vlade Liu He izjavio je kako Kina sebi ne može dozvoliti ustupke Sjedinjenim Državama oko načelnih pitanja bilateralne trgovine.

Analitičari očekuju eskalaciju protumjera od strane Kine, koje se neće odnositi samo na uvoz. Smatraju kako će u SAD-u najpogođeniji biti farmeri, ali I američke tvrtke koje posluju u Kini, poglavito u birokratskom i bankarskom smislu.

Analitičari smatraju i kako Kina može odgovoriti i smanjenjem vrijednosti svoje valute juana. Taj bi potez kineskom izvozu dao trgovinsku prednost i eventualno kompenzirao utjecaj američkih carina. No, to bi moglo dovesti do odljeva kapitala I štete za otvaranje kineskog gospodarstva.

Mnogi upozoravaju i kako Kina može povući američki dug u iznosu većem od 1 trilijun dolara. Međutim, jedan od analitičara je izjavio kako takav potez nije u interesu niti samoj Kini jer bi time nanijeli razmjernu štetu I sebi.

You may also like