Kim Jong un treba nuklearno oružje kako ne bi pao

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un ne želi završiti kao irački diktator Sadam Husein ili libijski Moamer Gadafi i zato želi raspolagati nuklearnim oružjem kao silom odvraćanja, rekao je bivši japanski ministar obrane u petak, tjedan dana nakon četvrtog nuklearnog pokusa Pjongjanga.

“Kim se jako boji da ne bude ubijen poput Sadama Huseina, Moamera Gadafija ili čak Osame bin Ladena”, rekao je stručnjak za nacionalnu sigurnost Satoshi Morimoto na konferenciji u Ateni. “Sve dok imaju nuklearne sposobnosti, vjeruju da mogu preživjeti”, rekao je Morimoto, koji je bio ministar obrane 2012., a sada je profesor na sveučilištu Takushoku u Tokiju. Pjongjang je ustvrdio da je 6. siječnja testirao hidrogensku bombu, daleko snažniju od obične atomske bombe, iako mnogi stručnjaci dvoje u istinitost tih tvrdnji jer je izmjeren preslab potres izvazvan eksplozijom.

Sjeverna Koreja “razvija hidrogensku bombu, no u tome još nije uspjela”, uvjeren je Morimoto. Bivši ministar je ocijenio da je testirano oružje vjerojatno bila “malena bomba s raketom za lansiranje”, a sadašnje stanje usporedio je s onim iz 1953. kada je tadašnji Sovjetski Savez tvrdio da je testirao hidrogensku bombu, u što Sjedinjene Države nisu povjerovale.  Prvi stvarni sovjetski pokus hidrogenske bombe zbio se dvije godine poslije.

Pokus 6. siječnja novi je korak u atomskom programu najzatvorenijeg režima na svijetu koji je time ponovno prekršio rezolucije Ujedinjenih naroda koje zabranjuju Pjongjangu nuklearni ili balistički program.  Sjeverna Koreja je tri puta testirala atomsku bombu, 2006., 2009., te 2013. zbog čega su joj nametnute međunarodne sankcije.

You may also like

0 comments