Home Uncategorized Kilinda Grabar Kitarović sazvala Vijeće za domovinsku sigurnost

Kilinda Grabar Kitarović sazvala Vijeće za domovinsku sigurnost

by Agencije

Nezadovoljna reakcijom službi na izbjegličku krizu, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sazvala je za petak u 11,30 sati sjednicu svoga Vijeća za domovinsku sigurnost, a stavove s te sjednice iznijet će pred Vijećem za nacionalnu sigurnost (VNS) koje se sastaje u petak poslijepodne u Hrvatskome saboru, potvrđeno je Hini iz Ureda predsjednice.

Kako je rečeno u predsjedničinom Uredu, s obzirom na to da stvari na granici izmiču kontroli, a na što je upozorila i svom prijedlogu za sazivanjem sjednice VNS-a, predsjednica Republike odlučila je uoči sjednice VNS-a održati i sjednicu svoga Vijeća za domovinsku sigurnost. U Hrvatsku je u ovom trenutku ušlo više od šest tisuća izbjeglica, a iz Ureda upozoravaju da ne postoje planovi za dolazak tako velikog broja izbjeglica, kao ni planovi za njihov kontrolirani prelazak preko granice, niti njihov transport dalje prema Europi te je predsjednica Republike upravo stoga sazvala sjednicu Vijeća za domovinsku sigurnost.

Podsjećaju pritom da upravo “koncept domovinske sigurnosti o kojemu predsjednica govori od početka mandata predviđa ovakve situacije u kojima sve službe moraju djelovati koordinirano i zajedno”. “Sazivanje Vijeća za domovinsku sigurnost kao savjetodavnog tijela predsjednice ima za cilj da od ljudi s velikim iskustvom dobije prijedloge i stavove s kojima će onda predsjednica izaći pred VNS”, rečeno je Hini. Vijeće za domovinsku sigurnost ima 24 člana, a svoj su dolazak na sjednicu već potvrdili predsjednik Vijeća za domovinsku sigurnost, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević te članovi vijeća, generali Ante Gotovina i Mladen Markač.
Azil u Sloveniji zatražilo je u četvrtak 14 muškaraca iz Sirije koji su prošlog tjedna ilegalno došli iz Mađarske koja ih nije htjela preuzeti natrag temeljem bilateralnog ugovora o readmisiji. Riječ je o muškarcima u dobi od 23 do 40 godina čiji identitet policija još provjerava, a u tijeku je i postupak prijevoda njihove molbe za azil na slovenski, nakon čega će iz centra za smještaj stranaca u Postojni biti prebačeni u kuću za smještaj azilanata u Ljubljani, potvrdila je policija.

Iako su najprije govorili da je njihovo odredište Njemačka, te da zato nisu zainteresirani za azil, sada su se odlučili za podnošenje molbi, što će im omogućiti da se u Sloveniji zadrže više mjeseci dok njihove molbe ne budu riješene. Slovenija vodi vrlo restriktivnu politiku azila. U načelu odbija molbe za azil ekonomskih migranata, ali i mnogih koji ne mogu dokazati da su u sredinama iz kojih dolaze ugroženi i diskriminirani i da im je tamo život u opasnosti. Obično im odbija zahtjev za azilom i vraća u zemlje iz kojih su došli ili ih pušta iz azilnog doma da sami otiđu iz države ako to nije moguće.

Dom za smještaj azilanata u predgrađu Ljubljane ima kapacitet za smještaj malo više od 200 osoba, a prijašnjih je godina kroz njega prolazilo 500-tinjak osoba. Oni se moraju držati kućnog reda i u određeno doba dana biti u domu, a za duže izlaske dobiti dozvolu. Višekratni izlasci bez dopuštenja prije su se kažnjavali smještanjem u prostor za prisilno zadržavanje koji je ukinut nakon jednog pokušaja samoubojstva.

Related Posts