Home Geopolitika Khan: Trumpovi postupci pokazuju kako je on neuk čovjek

Khan: Trumpovi postupci pokazuju kako je on neuk čovjek

by Agencije

Plan republikanskoga predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa da muslimanima zabrani ulazak u Sjedinjene Države odraz je njegove “neukosti o islamu” i mogao bi svijet učiniti manje sigurnim mjestom jer će “udaljiti i odbiti umjerene muslimane”, izjavio je u utorak prvi muslimanski londonski gradonačelnik Sadiq Khan.

Iako je u jeku predsjedničke kampanje u prosincu nakon terorističkog napada u San Bernardinu izjavio da se “svim muslimanima treba u potpunosti zabraniti ulazak u Sjedinjene Države”, u ponedjeljak je, reagirajući na Khanov izbor za gradonačelnika Londona za New York Times Trump rekao “da će uvijek biti izuzetaka” te najavio da se Khan neće naći na udaru njegove predložene zabrane. “Neuko stajalište Donalda Trumpa o islamu moglo bi obje naše zemlje pretvoriti u manje sigurne nego što su bile dosad. Naime, postoji opasnost da udalji umjerene muslimane iz cijelog svijeta i gurne ih u ruke ekstremista”, kazao je Khan za Evening Standard.

“Ovdje nije riječ samo o meni, već i o mojim prijateljima i članovima obitelji, ali i o svim onim ljudima čije je porijeklo slično mojem, u bilo kojem dijelu svijeta. Donald Trump i oni koji ga okružuju vjeruju da se liberalne zapadnjačke vrijednosti ne mogu uskladiti s umjerenim islamom – a London ga je u tome demantirao”, kazao je Khan.

Vjerojatni kandidat republikanaca u utrci za Bijelu kuću Donald Trump rekao je da je suzio izbor mogućih potpredsjednika na pet ili šest iskusnih političara.

Trump je rekao u intervjuu za agenciju AP objavljenom u utorak da nije isključio guvernera New Jerseya Chrisa Christija, bivšeg protivnika u utrci koji sada podupire Trumpovu kandidaturu za Bijelu kuću. “Imam popis ljudi koje bih želio”, rekao je Trump, dodajući da želi da ta osoba ima političkog iskustva kako bi mu pomogla “kroz zakonodavstvo, da stvari prođu” u Washingtonu ako pobjedi na predsjedničkim izvorima 8. studenoga.

Izbor nekoga tko je već obavljao neku dužnost olakšalo bi provjeru, djelomično i stoga što je ta osoba već provjerena od strane birača, medija i donekle od vlade, kazao je.

Related Posts