Kerry za tjedan dana u Moskvi

Novi ruski vojni zrakoplovi odletjeli su u srijedu ujutro, u skladu s najavom predsjednika Vladimira Putina, iz Sirije u Rusiju kamo će za tjedan dana doći američki državni tajnik John Kerry kako bi se susreo s ruskim predsjednikom.

Borbeni zrakoplovi SU-25 i transportni zrakoplovi IL-76 napustili su zračnu bazu Hmeimim, na sjeverozapadu Sirije, objavilo je rusko ministarstvo obrane u priopćenju. Ti vojni zrakoplovi slijede prvu skupinu koja je već odletjela u utorak i sletjela u Voronežu, na jugozapadu Rusije.

Washington je ocijenio u utorak navečer da je Moskva zasad održala obećanje o povlačenju najvećeg dijela svojeg vojnog kontingenta prisutnog u Siriji. “Idućeg tjedna putujem u Moskvu kako bih se susreo s predsjednikom Putinom i ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom i razgovarao o načinu učinkovitog unapređenja političkog procesa”, kazao je Kerry. Francuska je sa svoje strane ocijenila da “sve što doprinosi smanjenju napetosti treba ohrabriti” u sirijskom sukobu koji ulazi u svoju šestu godinu, navodi se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Brojni stručnjaci ocjenjuju da svojim povlačenjem Rusija želi izvesti pritisak na predsjednika Bašara al Asada prilikom pokretanja mirovnih pregovora, no glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov ustvrdio je u utorak kako povlačenje ni u kom slučaju nije mjera usmjerena protiv Damaska. Usprkos povlačenju, Moskva će nastaviti udare na “terorističke ciljeve”, upozorila je ruska vojska. Njezino zrakoplovstvo u utorak je izvršilo udar na Palmiru koju drži Islamska država, naveo je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

U ponedjeljak navečer Vladimir Putin je objavio na opće iznenađenje da je zadatak oružanih snaga u Siriji “globalno ispunjen”. Rusija će zadržati na licu mjesta “zračnu logistiku” radi poštivanja prekida vatre koji je stupio na snagu 27. veljače, istaknuo je Kremlj dodajući da će zadržati i “najmodernije” sustave za protuzračnu obranu, poput S-400.

Za ruski tisak povlačenje omogućuje da se njena intervencija u Siriji predstavi kao politička pobjeda. Kako se SAD povlačio iz Sirije, Putin je sve više jačao moć u Siriji. Njegova zračna intervencija, započeta 30. rujna na zahtjev Damaska, omogućila mu je da zauzme čvrstu poziciju u toj zemlji i izađe iz međunarodne izolacije izazvane ukrajinskom krizom.

You may also like