Kerry: Usprkos Rusiji mirovna se nastojanja moraju nastaviti

Američki državni tajnik John Kerry kritizirao je u utorak Rusiju zbog “neodgovorne i duboko pogrešne odluke” podupiranja sirijskog predsjednika Bašara al-Asada i poručio da se napori za prekid rata u Siriji moraju nastaviti iako je Washington prekinuo s Moskvom pregovore o primirju.

“Želim da bude jasno da nismo odustali od sirijskog naroda i da ne odustajemo od nastojanja da se postigne mir”, rekao je Kerry u govoru u Bruxellesu. “Nastavit ćemo težiti smislenom, održivom, provedivom prekidu neprijateljstava u toj zemlji i da to uključuje prizemljivanje sirijskih i ruskih vojnih zrakoplova u određenim područjima.”

SAD je u ponedjeljak suspendirao pregovore s Rusijom o prekidu vatre u Siriji, optuživši Moskvu da ne poštuje svoje obveze da će prekinuti borbe i osigurati dostavu humanitarne pomoći.

Kerry je kazao da se oni koji ozbiljno žele mir ne ponašaju kao što se Rusija ponaša u Siriji i upozorio da se Rusija pretvara da ne vidi da Asadove snaga napadaju civile klornim bombama.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon rekao je utorak da će pozvati SAD i Rusiju da nastave pregovore o Siriji, na sastanku ovaj tjedan s Kerryjem i visokim ruskim dužnosnicima. “Situacija u Alepu i cijeloj Siriji… doista slama srce i jako uznemiruje”, rekao je Ban novinarima u Strasbourgu, odakle putuje u Bruxelles na donatorsku konferenciju o Afganistanu.

“Tom prigodom sastat ću se s državnim tajnikom Kerryjem i nekim visokim ruskim dužnosnicima te također s predstavnicima Europske unije. Snažno ću apelirati na njih da nastave pregovore kako bi prekid vatre zaživio”, rekao je.

Zemlje članice Vijeća sigurnosti UN-a ne bi smjele koristiti snagu veta kad je riječ o ratnim zločinima, poput onih u sirijskome gradu Alepu, rekao je visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Ra’ad Al Hussein u utorak.

Rusija je ponovno blokirala UN-ove rezolucije protiv sirijske vlade koja napada grad Alep uz pomoć ruskih zračnih snaga. Sadašnji napadi protiv civila, medicinskog osoblja i humanitarnih djelatnika mogu se smatrati ratnim zločinom ili još gore”, upozorio je Zeid Damask i Moskvu. “Ako su takvi napadi počinjeni kao dio širokih ili sustavnih napada usmjerenih protiv civila, također bi mogli biti i zločini protiv čovječnosti”, rekao je u Ženevi. “Čvrsto vjerujem da je došlo vrijeme za jako vodstvo i smione akcije”, kazao je Zeid.

Pozvao je Vijeće sigurnosti UN-a da prihvati kriterije koji bi mogli spriječiti članice da koriste veto ako postoji ozbiljna zabrinutost da su možda počinjeni ratni zločini, zločini protiv čovječnosti ili genocid.

Francuska i Španjolska potpisale su rezoluciju na sjednici Vijeća sigurnosti koja bi zabranila zračne napade na Alep, ali Rusija se tome protivi. Trenutne vojne operacije sirijskih i ruskih oružanih snaga pokazuju “uzorak napada” na objekte koji su zaštićeni međunarodnim ratnim pravima, uključujući napade na medicinske ekipe, humanitarne djelatnike, komunalnu infrastrukturu, rekao je Zeid.

Agencije u utorak javljaju da se ulične bitke vode između pobunjenika i snaga sirijskog režima u Alepu dok je, čini se, nastupila potpuna diplomatska blokada u pregovorima za prekid vatre koji su vodili Washington i Moskva.

Ulicu po u licu, provladini borci napreduju prema istočnome Alepu, dijelu grada koji nadziru pobunjenici, a iz zraka to područje silovito bombardira zrakoplovstvo Rusije, saveznice sirijske vlade.

Cilje je provladinih snaga zauzeti četvrti blizu demarkacijske linije uz zapadni Alep koji nadzire sirijski režim i opkoliti pobunjenike. Veliku ofenzivu iz zraka i s kopna na Alep sirijska vojska počela je 22. rujna masovnim bombardiranjem. To je jedan od razloga kojim je SAD opravdao svoju odluku da prekine pregovore s Rusijom o prekidu vatre u Siriji.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova djelomice je optužilo Sjedinjene Države za nedavno granatiranje ruskog veleposlanstva u sirijskome glavnome gradu Damasku. “Smatramo da je granatiranje ruskog veleposlanstva u Damasku posljedica akcija onih koji poput Sjedinjenih Država i nekih njihovih saveznika potiču nastavak krvavog sukoba u Siriji opskrbljujući militante i ekstremiste raznih vrsta”, navodi ruski MVP.

Rusko veleposlanstvo u ponedjeljak je bilo meta minobacačke vatre s područja koje “nadzire teroristička skupina Fronta Fatah al-Šam (bivša Fronta al-Nusra)”, navodi ruski MVP. “Moskva odlučno osuđuje taj zločin koji su počinili teroristi”, navodi se u priopćenju.

Jedna je granata eksplodirala blizu rezidencije veleposlanstva i “srećom, nitko od službenika nije ozlijeđen”, dodaje se u priopćenju. Rusija i SAD razmjenjuju optužbe za propast prekida vatre koje su dogovorile 9. rujna predbacujući jedna drugoj odgovornost za kršenje preuzetih obveza.

You may also like

0 comments