Home Geopolitika Kerry umjereno optimističan nakon razgovora sa Netanyahuom

Kerry umjereno optimističan nakon razgovora sa Netanyahuom

by Agencije

Američki državni tajnik John Kerry koji je u četvrtak razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o smirivanju napetosti između Izraelaca i Palestinaca izrazio je “oprezni optimizam” po tom pitanju.

“Razgovor s Netanyahuom protekao je na način koji mi dopušta da budem oprezno optimističan glede smirivanja stanja”, kazao je Kerry u Berlinu. “Ukoliko strane žele raditi na smirivanju nasilja, a ja vjerujem da žele, postoji niz izbora na raspologanju”, dodao je Kerry na zajedničkoj novinskoj konferenciji s njemačkim ministrom vanjskih poslova Frankom Walterom Steinmeierom.

Od početka mjeseca, u napadima Palestinaca hladnim i vatrenim oružjem te napadima na vozila ubijeno je devet Izraelaca. Izraelske snage sigurnosti su u odgovoru na te napade ubile 48 Palestinaca, među kojima su 24 napadača. Među palestinskim napadačima je bilo i nekoliko djece.

Kerry je pozvao na “prekid” izraelsko-palestinskih sukoba na početku pregovora s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom u Berlinu i nekoliko sati nakon novog napada nožem.

U četvrtak UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon u Amanu završava bliskoistočno putovanje organizirano kako bi zaustavio krizu koja bi se, ocijenio je, mogla prometnuti u “katastrofu” i rat s nepredvidljivim posljedicama. Ban se u četvrtak sastaje s jordanskim kraljem Abdulahom II., glavnim sugovornikom u sukobu.

Related Posts