Home Geopolitika Kerry: Ukoliko odbacimo iranski nuklearni dogovor stradat će dolar

Kerry: Ukoliko odbacimo iranski nuklearni dogovor stradat će dolar

by admin

Državni tajnik SAD-a John Kerry je u sjedištu agencije Reuters u New Yorku izjavio da će, u slučaju da američki Kongres odbije podržati sporazum o iranskom nuklearnom programu, Europska unija odbiti podržati američki stav što se tiče Ukrajine, a dolar bi mogao izgubiti status svjetske rezervne valute . Saveznici Amerike u Europi mogli bi odbiti daljnje podržavanje sankcija protiv Rusije, ako Kongres SAD-a ne odobri uvjete općeg sporazuma koji je sklopila “šestorka” međunarodnih pregovarača s Iranom.

John Kerry to je izjavio u utorak, 11. kolovoza, u sjedištu agencije Reuters u New Yorku, a prenosi Vzgljad, pozivajući se na Business Insider. On je također rekao da je malo vjerojatno da će se to dogoditi. “Što će se dogoditi u slučaju da odustanemo od sporazuma, ako se SAD obrati EU s pozivom da pooštri kaznene mjere protiv Rusije, smatrajući da se ona ‘još ne kreće prema izborima (u Donbasu) i prema potpunoj realizaciji sporazuma iz Minska?” , izjavio je Kerry.

Još jedna moguća posljedica odbijanja o kojem govori Kerry je da dolar može izgubiti status svjetske rezervne valute. “Ako okrenemo leđa našim saveznicima, odbijemo priznati sporazum o nuklearnom programu Irana, a zatim kažemo da oni trebaju ispuniti naše uvjete politike sankcija, takva situacija će brzo dovesti do toga da dolar prestane biti svjetska rezervna valuta”, izjavio je državni tajnik SAD-a.

Related Posts