Kerry u srijedu na Kosovu

Američki državni tajnik John Kerry posjetit će u srijedu Kosovo kako bi iskazao zabrinutost Zapada zbog sporog napretka zemlje koju je prije 16 godina američka zračna potpora u ratu sa Srbijom odvela na put neovisnosti.

Kosovo se suočava sa sve dubljom političkom krizom oko odnosa sa Srbijom kao bivšim gospodarom, dok je istovremeno uočljiv nedostatak napretka u demokratizaciji zemlje, borbi protiv korupcije i u europskim integracijama. Zemlja s 1,8 milijuna ljudi, većinom Albanaca, odcijepila se od Srbije 1999. nakon 11 tjedana duge NATO-ove kampanje bombardiranja, zaustavivši ubojstva i protjerivanje albanskih civila od strane srpskih postrojbi tijekom gušenja dvogodišnje pobune. Kosovo je proglasilo nezavisnost 2008.

Većinom muslimanska, ali uvelike sekularna država, gorljiva je saveznica SAD-a, iako na Zapadu rastu bojazni da bi velika nezaposlenost i nezadovoljstvo mladih mogli uroditi radikalizacijom.

Kerryjev kratki posjet ima za cilj “pružiti potporu demokratskoj izgradnji države, jačanju vladavine prava i normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije”. U pregovorima između dviju strana o normalizaciji odnosa posreduje EU. Srbija ne priznaje svoju nekadašnju južnu pokrajinu, što komplicira njezino puno međunarodno priznanje. Rusija i pet članica EU-a protive se punom priznanju Kosova. Prema diplomatskom izvoru, Kerry će u Prištini načeti i problem Kosovara koji odlaze u Siriju kako bi se borili u redovima islamskih militanata.

You may also like

0 comments