Kerry u Afganistanu želi ublažiti političku krizu

Američki državni tajnik John Kerry neočekivano je u subotu doputovao u Afganistan kako bi pokazao potporu vladi i pokušao doprinijeti ublažavanju političke krize koja je djelomično uzrokovana sporazumom o nacionalnom jedinstvu postignutim 2014. upravo pod njegovim pokroviteljstvom.

Kerry dolazi u teškom trenutku za Afganistan, kada je vlada predsjednika Ashrafa Ghanija oslabljena zbog svađa političkih suparnika, sve lošije gospodarske situacije i ponovnog jačanja talibana, ekstremističkog pokreta koji je sada najsnažniji nakon svrgavanje tog režima 2001. “Kerry će naglasiti američku potporu vladi i njezinim snagama sigurnosti”, priopćio je glasnogovornik State Departmenta John Kirby.

Prema riječima dužnosnika NATO-a, afganistanske snage u potpunosti kontroliraju ne više od 70 posto teritorija Afganistana. Istovremeno, do 2017., broj preostalih američkih snaga će se prepoloviti, s 9800 na 5500. Kerry bi se trebao sastati s Ghanijem, pobjednikom spornih izbora 2014., i njegovim tadašnjim protivnikom i sadašnjim premijerom Abdulahom Abdulahom. Prema sporazumu o vladi nacionalnog jedinstva, njih dvojica dijele vlast, a taj aranžman istječe u rujnu 2016., iako pravni okvir koji je omogućio donošenje tog sporazuma nema jasno obvezujuće vremensko ograničenje za podjelu vlasti.