Kerry traži UN-ove snage u Južnom Sudanu

Američki državni tajnik John Kerry istaknuo je u ponedjeljak u Nairobiju da je nužno razmjestiti UN-ove “zaštitne snage”, u koje će ući afričke postrojbe, u prijestolnici Južnog Sudana, gdje su se u srpnju vodile silovite borbe.

“Nema baš nikakve sumnje da moramo nastaviti s raspoređivanjem regionalnih zaštitnih snaga”, rekao je Kerry novinarima nakon susreta s petero ministara vanjskih poslova istočnoafričkih zemalja.

Kenijska ministrica vanjskih poslova Amina Mohamed rekla je, odgovarajući u vezi s tim, da bi se te snage koje će imati 4000 ljudi i koje je glasovanjem odobrilo UN-ovo Vijeće sigurnosti, trebale rasporediti “čim prije”. Kenijska ministrica je govorila o “postupnom razmještanju” snaga ali nije navela datum.

“Želim biti jasan u vezi s tim: to nisu interventne, nego zaštitne snage s jasnim mandatom koji će im omogućiti zaštitu stanovništva (…) To je potpora suverenitetu i naporima koje ulaže sam Južni Sudan”, istaknuo je pak Kerry.

U borbama u kojima se početkom srpnja u Jubi koristilo teško oružje i u kojima su sudjelovale snage predsjednika Salve Kiira i snage odane bivšem pobunjeničkom vođi Rieku Macharu poginulo je više stotina ljudi.

You may also like