Kerry: Sirija je nekoliko tjedana od političke tranzicije

Sirija je možda udaljena samo nekoliko tjedana od velike političke tranzicije između režima u Damasku i oporbe, ocijenio je u utorak u Parizu američki državni tajnik John Kerry. “Teoretski smo udaljeni nekoliko tjedana od mogućnosti velike tranzicije u Siriji i zadržat ćemo pritisak na taj proces. Ne govorimo o mjesecima, već o tjednima, nadajmo se”, rekao je Kerry novinarima nakon sastanka s francuskim predsjednikom Francois Hollandeom i ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom.

Kerry je u ponedjeljak doputovao u Pariz kako bi odao počast žrtvama atentata izvedenih u ponedjeljak. “Sve što sada trebamo je početak političkog procesa i primirje. To je divovski korak”, dodao je Kerry aludirajući na tekst iz Beča koji predviđa sastanak između sirijskog režima predsjednika Bašara al-Asada i članova sirijske oprobe do 1. siječnja 2016. Eventualni prekid vatre, izbori i novi ustav su također predviđeni tekstom iz Beča koji je u subotu potpisalo dvadesetak sila, među kojima Rusija, Sjedinjene Države, Iran, arapske i europske zemlje.

Kerry je izrazio zadovoljstvo što su Iran i Rusija za pregovaračkim stolom prvi puta nakon četiri i pol godina rata u Siriji u kojem je poginulo najmanje 250.000 ljudi, a milijuni su izbjegli i raseljeni. Kamen smutnje sastanka u Beču je ponovo bila sudbina predsjednika Asada. Europljani, Arapi i Amerikanci žele da on ode s vlasti, a Rusi i Iranci ga i dalje podržavaju.

You may also like