Kerry siguran da će Sindžar biti uskoro slobodan

Američki državni tajnik John Kerry u petak je izjavio da je u potpunosti siguran da će irački grad Sindžar, oko kojega se trenutno vode borbe između kurdskih snaga i IS-a, biti oslobođen u idućih nekoliko dana nakon što su kurdske snage u potporu američkih napada iz zraka pokrenule ofenzivu.

“Ondje još ima boraca IS-a ukopanih u rovove, no mi smo u potpunosti sigurni da će Sindžar u idućih nekoliko dana biti oslobođen”, rekao je Kerry tijekom posjeta Tunisu. Dodao je da američki dužnosnici još uvijek procjenjuju napad čiji je cilj bio ekstremist Džihadi John te dodao kako je akcija pokazala da su dani IS-a odbrojani.

SAD je u četvrtak izveo zračne napade na Siriju, a cilj im je bio ekstremist Mohamed Emvazi, britanski državljanin koji je sudjelovao u zatrašujućim video snimcima koji prikazuju ubojstva američkih i britanskih talaca, rekli su američki dužnosnici. Jedan od njih, koji je želio ostati anoniman, kazao je da je u zračnim napadima vjerojatno poginuo i Emvazi, no da to još treba potvrditi. Ukoliko se informacija o njegovoj pogibiji potvrdi, taj će napad biti ključan za američku kampanju protiv IS-a. Emvazi se pojavljivao na video snimkama ubojstava američkih novinara Jamesa Foleya i Stevena Sotloffa, američkog humanitarca Petera Kassiga, britanskih humanitaraca i ostalih talaca.

You may also like