Kerry se sastaje s iranskim ministrom u sklopu uklanjanja financijskih barijera

Američki državni tajnik John Kerry sastat će se s ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom u New Yorku kako bi razgovarali o provedbi iranskog nuklearnog sporazuma i načinima na koje Teheran može upotrijebiti svoj utjecaj da se završi sirijski građanski rat, naveli su američki dužnosnici u ponedjeljak.

Očekuje se da će Kerry s Teheranom razgovarati o teškoćama u iranskom pristupu globalnom financijskom sustavu unatoč ublažavanju nekih američkih sankcija u sklopu nuklearnog sporazuma. Iran i šest svjetskih sila zaključili su nuklearni sporazum u srpnju 2015., kojim se dopušta ublažavanje nekih sankcija koje su uveli SAD, EU i UN u zamjenu za to da Teheran ograniči svoj nuklearni program.

Teheran je pozvao SAD da učini više kako bi se uklonile zapreke u bankovnom sektoru te kako bi se poslovni svijet mogao upustiti u ulaganja u Iranu bez straha od kazni.

Sadašnja američka politika zabranjuje stranim bankama odobravanje dolarskih transakcija s Iranom putem američkih banaka.  Međutim američki dužnosnici rekli su da će Obamina uprava razmotriti načine na koje neameričke tvrtke mogu kao monetu koristiti dolar u nekim poslovnim transakcijama s Iranom.

You may also like