Kerry prosvjedovao zbog ispaljivanja iranskih balističkih raketa

Američki državni tajnik John Kerry razgovarao je u srijedu s iranskim ministrom vanjskih poslova o iranskom pokusnom ispaljivanju dvaju balističkih raketa za koje je Teheran rekao da su proizvedeni kako bi mogli pogoditi Izrael, rekao je glasnogovornik State Departmenta.

“Državni tajnik izrazio je zabrinutost u današnjem razgovoru s ministrom vanjskih poslova (Mohamadom Džavadom) Zarifom”, kazao je glasnogovornik State Departmenta John Kirby na dnevnom brifingu.

Iran je u srijedu izveo dva nova probna ispaljivanja balističkih raketa dometa oko 1400 kilometara. Ispaljivanja su uslijedila nakon probnog ispaljivanja raketa u utorak za koje je američki State Department rekao da će to pitanje potaknuti na Vijeću sigurnosti UN-a. Teheran je kazao da su iranske balističke rakete srednjeg dometa osmišljene da budu u stanju pogoditi Izrael. “Razlog proizvodnje naših raketa dometa 2000 kilometara jest da budu u stanju udariti našeg neprijatelja, cionistički režim, sa sigurne udaljenosti”, rekao je brigadni general Amir Ali Hadžizadeh.

Pripadnik Islamske države kojeg su prošli tjedan uhitile američke posebne snage u Iraku specijalist je za kemijsko oružje, kazala su u srijedu dvojica američkih vojnih dužnosnika. Tu su osobu uhitile posebne snage koje je Pentagon nedavno rasporedio kako bi vodile kopnene akcije protiv Islamske države u Iraku, rekao je jedan od izvora, a obojica su potvrdila da se radi o “stručnjaku za kemijsko oružje”.

Uhićena osoba trenutno se nalazi u Iraku. Po televizijskoj mreži CNN, informacije koje je dao taj muškarac, za kojeg mreža NBC kaže da se zove Sliman Daud al Afari, omogućile su da se provedu zračni napadi “na ciljeve koji se smatraju ključnima za program kemijskog oružja IS-a”. Dužnosnik Pentagona nije u srijedu potvrdio to uhićenje, ali je rekao: “Mi znamo da je IS koristio u više navrata kemijsko oružje u Siriji i Iraku”.

You may also like