Kerry pozvao talibane da izaberu mir

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je afganistanske talibanske militante da postignu “časni” mir s kabulskom vladom, na donatorskoj konferenciji u srijedu u Bruxellesu na kojoj su se regionalne sile dogovorile pokušati oživiti afganistanski mirovni proces te obećale financijsku pomoć, javljaju agencije.

“Postoji put prema časnome okončanju sukoba koji vode talibani – to je sukob u kojemu se ne može pobijediti na bojnom polju”, rekao je Kerry na međunarodnoj konferenciji.

Kerry je dodao da bi mirovni sporazum zapravo ostvario talibanski plan o istjerivanju stranih snaga iz Afganistana, 15 godina nakon akcije pod vodstvom SAD-a kojom su islamisti zbačeni s vlasti. “Političko rješenje putem pregovora s afganistanskom vladom jedini je put za okončanje sukoba, osiguranje trajne stabilnosti i postizanje potpunog povlačenja međunarodnih vojnih snaga, što je njihov cilj”, rekao je Kerry.

“Svoj cilj, riješiti se stranih vojnih snaga, neće postići stalnom pobunom već mirom”, kazao je on. Kerry je naglasio da će njegova zemlja dati i civilnu pomoć do 2020. koja će biti na sadašnjoj razini ili vrlo blizu njoj. “Nećemo napustiti afganistanske prijatelje”, rekao je.

Predstavnici više od 70 vlada u Bruxellesu je obećalo Afganistanu financijsku pomoć, a EU se obvezala na 1,2 milijarde eura godišnje kroz sljedeće četiri godine. “Što se tiče EU-a i zemalja članica, mi se obvezujemo na 1,2 milijarde eura, i očekujem sličnu razinu angažmana od naših partnera”, rekla je europska šefica diplomacije Federica Mogherini uoči konferencije.

Mogherini je naglasila da pomoć nije u vezi s obećanjem Kabula da će primiti izbjeglice iz Unije, što je dogovoreno prije nekoliko dana. Međutim, predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk rekao je kako “očekujemo od zemalja da prime natrag ekonomske migrante” i zahvalio je Afganistanu na “hrabrosti” po tom pitanju. “Očekujemo suradnju na pitanju migranata od strane Afganistana”, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier, dodajući da bi novac trebao pomoći da se stvori budućnost za mlade.

Posljednjih godina bilo je više pokušaja da se postigne rješenje u sukobu između vlade u Kabulu i talibana, ali su pokušaji propali. Bez militanata za pregovaračkim stolom, smatraju analitičari, teško je zamisliti provedivo rješenje.

You may also like

0 comments