Kerry pozvao kosovsku oporbu da ne koristi suzavac u parlamentu

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u srijedu zastupnike kosovske oporbe da prestanu rabiti suzavac u parlamentu, a mlade je pozvao u borbu protiv korupcije, islamskog radikalizma i etničke podjele.

Kerry je kratko posjetio Kosovo kako bi izrazio zabrinutost Zapada zbog sporosti demokratskog procesa u toj državi od 1,8 milijuna uglavnom albanskih stanovnika koja prolazi duboku političku krizu također i zbog odnosa sa Srbijom te korupcije. Kosovo potresaju nemiri, a oporbeni zastupnici već dva mjeseca opstruiraju rad bacajući suzavac u zgradi parlamenta. Oporba je bijesna zbog sporazuma koji kosovskim Srbima jamči veće ovlasti i pravo na financijsku pomoć iz Beograda, što po njihovu sudu ugrožava neovisnost Kosova.

Parlament “treba biti svetište demokracije, mjesto poštovanja, to nije mjesto za suzavac i nije mjesto za zastrašivanje”, rekao je Kerry nakon sastanka s kosovskim premijerom Isom Mustafom u Prištini.  “Sve se strane trebaju odreći nasilja u javnom životu i obvezati se na mirnu i konstruktivnu suradnju”, rekao je i pohvalio sporazum između Prištine i Beograda. “Ne zavaravajte se: nećemo podržati sporazum koji bi prijetio suverenitetu ili sigurnosti ili neovisnosti Kosova”, rekao je Kerry. Kosovo je proglasilo neovisnost 2008.

Američki državni tajnik izrazio je i zabrinutost zbog radikalizacije mladih i nezaposlenih Kosovara kojih se, prema nekim podacima, najmanje 200 pridružilo borcima takozvane Islamske države u Siriji i Iraku.  “Svi moramo učiniti više”, rekao je Kerry ciljajući na kosovsku vladu koju je ipak pohvalio za napore protiv radikalizacije.

You may also like

0 comments