Kerry: Ovo je posljednja prilika za Siriju

Američko-ruski sporazum o Siriji, koji uključuje primirje koje je stupilo na snagu u ponedjeljak navečer, mogao bi biti posljednja prilika za spas te zemlje u kojoj traje rat od 2011., rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry.

“Mislimo da je jedino realno i moguće rješenje sukoba političko rješenje”, rekao je Kerry novinarima i ocijenio da je prerano za zaključke o primirju koje je na snazi tek nekoliko sati u Siriji.

“Zahtijevam od svih strana da podrže političko rješenje, jer bi to moglo biti posljednja prilika za spas jedinstvene Sirije”, rekao je šef američke diplomacije koji ulaže sve napore da posljednjih tjedana ove američke administracije pokuša pokrenuti diplomatski proces za Siriju.

U ponedjeljak navečer je oružje utihnulo u Siriji početkom primirja koje su dogovorili Moskva i Washington u novom pokušaju okončanja petogodišnjeg razarajućeg sukoba.

Sjedinjene Države su u ponedjeljak potvrdile da su u zračnom napadu u Siriji prošlog mjeseca ubile drugog čovjeka džihadističke skupine Islamske države (IS) Abu Mohameda al Adnanija.

Taj IS-ov glavni stručnjak za propagandu koji je usto novačio borce i organizirao vanjske operacije džihadističke skupine, ubijen je 30. kolovoza blizu Al Baba, na sjeverozapadu Sirije, potvrdio je glasnogovornik Pentagona Peter Cook.

Taj zračni napad je bio dio “niza bombardiranja IS-ovih čelnika, pa i financijskih i čelnika za vojno planiranje, koji su oslabili operativnu sposobnost” skupine, dodao je.

Al Adnani se istaknuo pozivom pristaša IS-a da djeluju u zemlji iz koje dolaze koristeći se bilo kojim raspoloživim oružjem protiv državljana zemalja koalicije. Taj je poziv zapravo potaknuo napade u Europi. Washington je nešto ranije bio izvijestio da je tog čelnika gađao američkom bespilotnom letjelicom Predator, ali tada još nije bio potvrdio njegovu smrt.

Vijest o njegovoj smrti je objavila skupina Islamska država, a poslije je odgovornost za nju preuzela Moskva. Američki čelnik je taj ruski korak nazvao “šalom”. SAD predbacuje Rusiji da ponajprije želi pomoći režimu Bashara al Assada, kojeg Washington drži glavnom smetnjom za rješavanje sirijskog sukoba.

Možda postoji “nesporazum” na ruskoj strani, natuknuo je Cook. Dron Predator je ispalio raketu Hellfire na automobil u kojemu je navodno bio glasnogovornik IS-a. Zračni udar su izvele specijalne američke snage u suradnji s CIA-om.

You may also like

0 comments