Kerry odbio primiti hrvatskog ministra vanjskih poslova?

Američki državni tajnik John Kerry odbio je primiti hrvatskog ministra vanjskih poslova Miru Kovača, ekskluzivno doznaje Telegram. Kovač je, prema službenom protokolu o kojem je pisao i The Wall Street Journal, jučer u 5 popodne po washingtonskom vremenu imao dogovoren susret s Kerryjem.

Međutim, američka je strana u posljednji tren javila kako do sastanka ipak neće doći, a Kovača su poslali na sastanak s Kerryjevim zamjenikom Thomasom Shannonom, što je State Department ovdje i objavio. Redakcija Telegrama kontaktirala je State Department, iz kojeg su nam službeno potvrdili da do najavljenog sastanka Johna Kerrya i ministra Kovača nije došlo. Redakcija Telegrama kontaktirala je i Ministarstvo vanjskih poslova, međutim, nisu htjeli odgovoriti na naš telefonski upit, već su tražili službeni mail. Odgovor čekamo.

Izvori Telegrama iz diplomatskih krugova kažu kako je Kovač putovao u Washington upravo zbog važnog sastanka sa šefom State Departmenta, a njegovo otkazivanje ozbiljan je udarac za hrvatski ugled u svijetu. Kovač medijima planira kazati kako su obje strane imale neodgodive obveze, zbog čega je najavljeni sastanak otkazan. To, međutim, demantiraju relevantni izvori iz hrvatske diplomacije, piše Telegram.

“Riječ je o događaju bez presedana u novijoj hrvatskoj povijesti”, kaže izvor Telegrama, s dugim stažom u vanjskoj politici. “U takvim se situacijama obično drugoj strani unaprijed javi da postoji neki problem, izdaje se zajedničko priopćenje. Međutim, Kerry je očito hrvatskog ministra namjerno pustio da dođe i onda demonstrirao odnos američke administracije prema ovoj Vladi i njenoj politici”, kaže naš izvor.

Prije nekoliko tjedana predstavnike hrvatske vlasti posjetio je posebni izaslanik za pitanja holokausta američkog State Departmenta, Nicholas Dean. Po pisanju brojnih medija tražio je rezolutnu osudu ustaškog režima, što su dužnosnici poput ministra kulture Hasanbegovića i predsjednice Kolinda Grabar-Kitarović odmah i napravili.
U relevantnim svjetskim medijima poput njemačkog Der Spiegela sve se češće piše o revitalizaciji ustaške simbolike, problemima manjima, medijskih sloboda i ljudskih prava u Hrvatskoj.

You may also like