Home Energetika Kerry odbacuje Trumpove kritike nukleranog sporazuma s Iranom

Kerry odbacuje Trumpove kritike nukleranog sporazuma s Iranom

by Petra Rajković

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u ponedjeljak da je nuklearni sporazum Irana i svjetskih sila učinio svijet sigurnijim, odbacivši kritike izabranog predsjednika Donalda Trumpa da je riječ o “katastrofi” i “najgorem ispregovaranom sporazumu ikada”.

“Regija je sigurnija, Njemačka i SAD su sigurniji, Europa je sigurnija, Izrael je sigurniji i svijet je sigurniji…Na svima nama je da to očuvamo”, rekao je Kerry na svečanoj dodjeli njemačke Medalje za zasluge.

Dodao je da je predsjednik Barack Obama već o tome razgovarao s Trumpom.

Odnosi Berlina i Washingtona

Kerry je, govoreći u Berlinu, pokušao uvjeriti prisutne da će prevagnuti vrijednosti koje oni dijele sa SAD-om, prenosi AP.

“Bilo bi neprimjereno da dođem ovdje, a da ništa ne kažem o neizvjesnosti koju ljudi osjećaju u vezi s razvojem situacije. Očita je zabrinutost u poltičkoj sferi zemalja na globalnom nivou”, rekao je.

Kazao je da se svijet suočava s brzim tehnološkim i ekonomskim izazovima koji se razlikuju od onih koji su oblikovali 20. stoljeće.

“Ali, uspjet ćemo ljudi, u to sam apsolutno siguran. Samo trebamo ostati mirni i razumni i nastaviti djelovati u istom pravcu”, istakao je.

Zaključio je da je održavanje dobrih odnosa između Berlina i Washingtona važno, ne samo za te dvije zemlje, već je “taj savez ključan za sve na ovoj planeti zbog uvjerenja te dvije strane kad je riječ o ljudskim bićima, mogućnostima, slobodi i vladavini prava”.

Senat SAD-a odlučio je u četvrtak na još deset godina produžiti zakon kojim se vlastima te zemlje omogućava da uvedu sankcije kompanijama koje posluju s Iranom.

Omogućeno kažnjavanje Irana

Senatori su jednoglasno, sa 99 glasova za, podržali prijedlog zakona o obnavljanju desecima godina starih sankcija nakon što je Predstavnički dom učinio to isto u studenom.

Članovi Kongresa SAD-a smatraju da će taj zakon omogućiti američkoj vladi da kazni Iran ako Teheran ne ispuni uvjete nuklearnog sporazuma.

Međunarodna agencija za atomsku energiju priopćila je nedavno da Iran poštuje svoje obaveze prema nuklearnom sporazumu postignutom sa šest velikih sila, koji je stupio na snagu 16. siječnja ove godine.

Iran i šest svjetskih sila (SAD, Rusija, Kina, Velika Britanija, Francuska i Njemačka) postigli su 14. lipnja 2015. sporazum kojim se ograničava njegov nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

(Agencije, Al Jazeera Balkans)

Related Posts