Kerry obećao bržu prodaju oružja zemljama Zaljeva zbog ugroze od Irana

Washington će ubrzati prodaju oružja arapskim zemljama Perzijskog zaljeva, rekao je u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry u Dohi gdje je razgovarao s kolegama o terorizmu i nastojio dobiti njihovu potporu za nuklearni sporazum koji je sa Zapadom sklopio njihov suparnik Iran.

“Dogovorili smo se ubrzati neke prodaje oružja koje su potrebne i za koje je u prošlosti trebalo puno vremena”, rekao je Kerry na konferenciji za novinare u glavnome gradu Katara. U ime zemalja Perzijskog zaljeva domaćin, ministar Katara Halid Al-Atija rekao je da je nuklearni sporazum s Iranom “najbolja opcija da se pronađe rješenje za iransko nuklearno pitanje dijalogom”. Jedan od ciljeva Kerryjeve turneje po Bliskom istoku je dobiti potporu arapskih saveznika za sporazum s Iranom jer zaljevske zemlje strahuju od jačanja utjecaja Irana u regiji.

Šest monarhija Zaljeva (Bahrein, Katar, Kuvajt, Oman, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati), uglavnom sunitske zemlje, s oprezom su primile povijesni sporazum što ga je 14. srpnja u Beču Iran zaključio sa šest sila (pet stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačkom). “Dogovorili smo se o razmjeni obavještajnih podataka i uvježbavanju specijalnih snaga”, rekao je Kerry, prenosi agencija Reuters. Kerry je s kolegama po dužnosti razgovarao o raketnoj obrani i transferu oružja te o “povećanju broja vojnih vježbi” u regiji. “To su samo neki primjeri koji pokazuju kako mislimo ojačati sigurnost u regiji i poboljšati suradnju”, rekao je Kerry.

S ministrima je razgovarao o sukobima u Jemenu i Siriji, a upravo će Sirija biti u središtu trojnog sastanka Kerryja s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom koji je također u Dohi i sa saudijskim ministrom vanjskih poslova. Kerry i Al-Atija inzistirali su na tome da Siriji treba političko rješenje, a ne vojni odgovor za višegodišnji građanski rat, ali su naglasili da sirijskog predsjednika al-Asada ne vide kao subjekta u budućem politčkom sustavu.

Al-Asadova politika pridonijela je porastu ekstremista u Siriji, rekao je Kerry. Al-Asad je imao potporu Rusije, no turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ocijenio je u ponedjeljak, što je prenio turski tisak, da Putin napušta Asada. Erdogan i Putin dugo su razgovarali u lipnju na rubu svečnog otvaranja Euroskih igara u Bakuu u Azerbajdžanu. “Stekao sam utisak da on mijenja svoje stajalište” prema sirisjkoj krizi, rekao je Erdogan.

You may also like