Home Geopolitika Kerry: Kina produbljuje militarizaciju

Kerry: Kina produbljuje militarizaciju

by Agencije

Američki državni tajnik John Kerry je u srijedu kritizirao kinesko jačanje militarizacije u Južnokineskom moru, poprištu napetosti između azijskih zemalja, što zabrinjava Washington.

“Postoje svakodnevni dokazi jačanja militarizacije, na razne načine. To izaziva veliku zabrinutost”, komentirao je Kerry novinarima u State Departmentu nakon što su tajvanske vlasti ustvrdile u srijedu da je Kina rasporedila rakete zemlja-zrak na jednom otoku u Južnokineskom moru.

Kerry je podsjetio da je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom posjeta Washingtonu krajem 2015. pred predsjednikom Barackom Obamom izjavio da Kina ne militarizira more južne Kine. “Vodili smo ozbiljne razgovore s Kinezima i vjerujem da ćemo sljedećih dana ponovo voditi ozbiljne razgovore”, upozorio je Kerry.

On je rekao da se nada da Kina razumije da je važno riještiti pitanje teritorijalnog suvereniteta u Južnokineskom moru, ne jednostranom akcijom, ni silom, ni militarizacijom, već diplomatskim putem i zajedno s drugim azijskim zemljama. Peking je rasporedio rakete zemlja-zrak na jednom otoku Južne Kine oko čijeg suverenitita se spore susjedne zemlje, tvrde tajvanske vlasti u srijedu, dok Kina drži da ima pravo graditi sustav samoobrane u toj strateškoj regiji.

Related Posts