Kerry idući tjedan u Moskvi na sastanku sa Putinom o Siriji i Ukrajini

Američki državni tajnik John Kerry izjavio je u srijedu da idući tjedan putuje u Moskvu na razgovore s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom o Ukrajini i političkom rješenju u Siriji, a iz Moskve je priopćeno da Kremlj ne isključuje sastanak Putina s Kerryem.

Govoreći na marginama klimatskog summita u Parizu, Kerry je rekao da je Rusija “bila konstruktivna” u pokušaju pronalaženja političkog rješenja sirijskog rata. “Otputovat ću u Moskvu za tjedan dana i sastati se s njim (Putinom) i (ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem) Lavrovom s kojima ću razgovarati o Siriji i Ukrajini”, rekao je.

Ruska novinska agencija Interfax prenijela je Putinovom glasnogovornika koji je rekao je Kremlj ne isključuje mogućnost sastanka Putin-Kerry.  “Ako možemo udružiti snage da bi spasili Siriju i postigli političko rješenje…to bi bilo golemo postignuće. Zbog toga odlazim onamo”, istaknuo je Kerry.

Ljudstvo i naoružanje iz Rusije i dalje stiže na pobunjeni istok Ukrajine, objavio je UN u izvješću u srijedu i naveo da je u 20 mjeseci sukoba poginulo više od 9100 ljudi. Ubojstva, mučenja i bezakonje još uvijek prevladavaju u spornoj regiji, navodi se u izvješću visokog povjerenstva UN-a za ljudska prava.

Primirje iz kolovoza doveo je do znatnog smanjenja sukoba, pogotovo zbog povlačenja teškog naoružanja ukrajinske vojske i naoružanih skupina s bojišnice, navodi UN, ali upozorava na nova gomilanja snaga i opreme. “I dalje se, međutim, dopremaju streljivo, naoružanje i borci iz Rusije na teritorij pod kontrolom naoružanih skupina, pa situacija ostaje zapaljiva”, piše u izvješću. “Nastavlja se priljev stranih boraca, u nekim slučajevima umirovljenih vojnika iz Rusije, kao i doprema oružja”, rekao je Gianni Magazzeni, šef odjela za Amerike, Europu i središnju Aziju UN-ova ureda za ljudska prava.

Po novim podacima UN-a, više od 9000 osoba ubijeno je od početka sukoba na istoku Ukrajine u travnju 2014. Ukupan broj žrtava iznosi najmanje 9098 a ranjenih je 20.732, a taj broj uključuje civile, pripadnike oružanih snaga i pripadnike oružanih skupina. Između 16. kolovoza i 15. studenoga, tijekom razdoblja koje izvješće pokriva, zabilježeno je 47 ubijenih civila te 131 ranjena osoba, kaže UN koji ističe da je “sukob u nekim dijelovima na istoku Ukrajine znatno oslabljena intenziteta”. Uzroci najnovijih izgubljenih života su ostaci eksploziva iz rata i improvizirane eksplozivne naprave, piše u izvješću.

You may also like