Kerry i Sissi pozvali na pokretanje izraelsko palestinskog procesa

Američki državni tajnik John Kerry sastao se u srijedu u Egiptu s predsjednikom Abdelom Fatahom al-Sisijem koji je rekao da je spreman pomoći u pokretanju mirovnog procesa između Palestinaca i Izraelaca.

Egipatski predsjednik je rekao u utorak da je njegova zemlja spremna uložiti sve napore za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba i ocijenio da su dvije strane suočene s pravom prilikom okončanja sukoba. Tijekom razgovora Kerry je rekao da cijeni Sisijev govor i u njemu vidi podršku napredovanju izraelsko-arapskog mira, rekao je glasnogovornik State Departmenta Mark Toner.

Posljednji pokušaj pokretanja mirovnog procesa propao je u travnju 2014. i od tada je na mrtvoj točci. Pošto je sa Sisijem razgovarao o sukobima u Siriji i u Libiji, Kerry je odletio u Bruxelles na sastanak NATO-a. Prije odlaska iz Kaira Kerry je ponovio angažman Sjedinjenih Država za pomoć Egiptu u borbi protiv terorizma, jačanju gospodarskog rasta i učvršćenju demokratskih institucija, rekao je Toner.

Borci za ljudska prava redovito optužuju Sisija da je uveo krajnje represivni režim otkako je 2013. svrgnuo svog islamističkog prethodnika Mohameda Mursija.

U utorak je egipatski predsjednik ocijenio da bi trajni mir između Izraelaca i Palestinaca omogućio zbližavanje odnosa između njegove zemlje i Izraela. Egipat je 1979. postao prva arapska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom, a do danas je to učinio još samo Jordan.

You may also like