Kerry i Lavrov obvezali se na daljnje napore gleda primirja u Siriji

Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin u ponedjeljak su dugo razgovarali o tome mogu li se i kako suglasiti o prekidu vatre u Siriji, kazao je visoki američki dužnosnik nakon 90-minutnog sastanka.

Njihov je razgovor o dopremi humanitarne pomoći, zaustavljanju nasilja i suradnji u pogledu zaraćenih militantnih skupina, opisan kao “konstruktivan”.

Ranije se u ponedjeljak američki državni tajnik John Kerry i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nisu uspjeli dogovoriti oko uvjeta primirja u Siriji, drugi puta u dva tjedna.

Obama i Putin nisu se upustili u detalje no postigli su napredak u razjašnjavaju preostalih nesuglasica i dali su nalog Kerryiju i Lavrovu da se opet sastanu možda već ovog tjedna kako bi dalje radili na dogovoru. “Ukoliko se dogovor može postići želimo do odmah zbog humanitarne situacije. No, moramo osigurati da dogovor bude učinkovit”, kazao je američki dužnosnik. “Ukoliko ne možemo doći do sporazuma kakvog želimo okrenut ćemo se i otići”.

Prekid vatre koji su u veljači dogovorili Lavrov i Kerry propao je a Washington je za to okrivio sirijskog predsjednika Bašara al Asada. Obama i Putin razgovarali su i o Ukrajini o čemu je prije toga američki predsjednik razgovarao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom.

Bijela kuća želi utvrditi može li se provesti dogovor iz Minska prije završetka Obamina mandata u siječnju ili se sankcije protiv Rusije trebaju produljiti.

Najmanje 32 osobe ubijene su u dvjema eksplozijama u sirijskome obalnom gradu Tartusu koji je pod nadzorom vladinih snaga i u kojem je ruska vojna baza, izvijestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava u ponedjeljak.

Opservatorij navodi da su dvije eksplozije odjeknule pored nadzornog mjesta na južnom ulazu u grad. Najmanje je 45 ljudi ranjeno u eksplozijama, sigurnosni izvor rekao je za dpa. Prvu je eksploziju uzrokovao automobil bomba a drugi napadač samoubojica koji je aktivirao eksploziv kada su na mjesto prve eksplozije stigli spasioci. U Tartousu je u tijeku ljetni festival, a njegove plaže vlasti su nedavno reklamirale video spotovima kojima su zvale turiste u to mediteransko ljetovalište.

Ranije je eksplozija odjeknula i u središnjem području Homsa koji je pod kontrolom vladinih snaga pri čemu su e eksploziji automobila bombe ubijena najmanje dvojica vojnika, navodi opservatorij. Druga eksplozija dogodila se pored Damaska u području Sebora, zapadno od glavnoga grada, a ubijeno je najmanje troje ljudi.

Eksplozija je potresla i Hasake, na sjeverozapadu Sirije, a cilj je bio kurdsko područje. U eksploziji je ubijeno najmanje pet ljudi, navodi opservatorij.

You may also like

0 comments