Kći heroja na čelu Mianmara

Povijesni mianmarski izbori 8. studenoga zacementirali su status Aung San Suu Kyi kao najpopularnije političarke u državi. Apsolutna pobjeda njezine Nacionalne lige za demokraciju (NLD) dovela je kći burmanskog nacionalnog heroja Aunga Sana u središte političke moći, iako joj ustav onemogućava da postane predsjednica države.

Pripadnici starijeg naraštaja Burmanaca, danas Mianmara, sjećaju se smrti Aunga Sana kao što Amerikanci određenih godina pamte gdje su bili kad je ubijen John F. Kennedy.  On je bio osnivač burmanske vojske i poslije Drugog svjetskog rata postao je vođa borbe za neovisnost od Britanije, a potom je ubijen u atentatu 1947. godine. Burma je neovisnost stekla šest mjeseci poslije njegove smrti, kad je Aung San Suu Kyi imala samo dvije godine. Iako se oca ne sjeća, on je osoba koja je definirala njezin život. “Nijednog trenutka nije zaboravila da je kći burmanskog nacionalnog heroja”, napisao je 1991. njezin suprug Michael Aris. S tim britanskim povjesničarom Suu Kyi je bila u braku od 1972. do njegove smrti 1999. Imaju dvoje djece koja su rijetko viđala majku nakon što je Suu Kyi stavljena u kućni pritvor u Mianmaru.

Suu Kyi je većinu mladosti provela studirajući u Indiji i na Oxfordu. Vratila se u Yangon 1988. kad su grad potresali masovni prodemokratski prosvjedi. Fizički slična ocu i izravne retorike kao i on, gotovo preko noći iz političke anonimnosti pretvorila se u najpoznatiju Burmanku.  U srpnju 1989. stavljena je u kućni pritvor jer se drznula javno kritizirati generala Ne Wina koji je vladao zemljom od 1962. do 1988. Od iduće 21 godine života, Suu Kyi će 15 provesti zatvorena u četiri zida. U pritvoru je dočekala veliku pobjedu NLD-a na parlamentarnim izborima u svibnju 1990. godine. Međutim, vojna hunta nije joj dopustila da preuzme vlast.

U iduća dva desetljeća postala je miljenica zapadnih demokracija i osvojila Nobelovu nagradu za mir. Definitivno je oslobođena u studenome 2010., nekoliko dana nakon parlamentarnih izbora koji su otvorili mogućnost da se Mianmar politički reformira pod novim predsjednikom, umirovljenim umjerenim generalom Theinom Seinom.  On je dopustio da se Suu Kyi natječe na parcijalnim izborima za popunu parlamenta dvije godine poslije. Mandat je, naravno, osvojila i postala čelnicom parlamentarne oporbe.

Na izborima 8. studenoga, prvim potpuno slobodnim u 25 godina, Suu Kyi i NLD osvojili su apsolutnu većinu u oba doma parlamenta. Ona neće moći biti birana za predsjednicu države jer ustav, koji je skrojila vojska, to ne dopušta ljudima koji imaju djecu sa stranim državljastvom. Djeca Suu Kyi britanski su državljani. Svjesna toga, izjavila je prije parlamentarnih izbora: “Imamo kandidata spremnog da bude predsjednik… a ja ću biti iznad predsjednika”.

You may also like