Katar kreirao plinskog giganta spajanjem dvije državne tvrtke

Katar je u srijedu izvijestio o spajanju dvije plinske kompanije u državnom vlasništvu radi smanjenja troškova i stvaranja globalnog energetskog diva.
Qatargas i RasGas posluju u segmentu ukapljenog prirodnog plina (LNG) a spojeni su pod markom Qatargas.

Prije povezivanja RasGas nije imao imovinu već je nadgledao i upravljao kompletnim poslovanjem s ukapljenim plinom u emiratu.

 Qatargas je najveći svjetski proizvođač LNG-a s proizvodnjom od oko 77 milijuna tona plina godišnje.

Katar je najveći izvoznik LNG-a u svijetu a njegova odluka o spajanju dvije tvrtke vremenski se poklopila se političkom krizom povezanom s višemjesečnom blokadom koju su im uvele susjedne zemlje.

“Najavili smo 1. siječnja rođenje novog Qatargasa”, izjavio je na konferenciji za novinare izvršni direktor naftne tvrtke Qatar Petroleum Saad al-Kaabi.

Spajanje dvije tvrtke omogućit će uštedu dvije milijarde katarskih rijala (545 milijuna dolara) godišnje, istaknuo je Kaabi.

Najavljujući plan u prosincu 2016. godine Katar je poručio da želi stvoriti uistinu jedinstvenog energetskog operatera u pogledu veličine, usluge i pouzdanosti.

Izvoz plina pomogao je maloj zemlji da se svrsta među najbogatije u svijetu. Prošle su godine najavili da će do 2024. godine povećati proizvodnju u Sjevernom polju na 100 milijuna tona. Riječ je o najvećem plinskom polju u svijetu koje dijele s Iranom. (Agencije)

You may also like

0 comments