Katalonci odbili primiti kralja

Gradonačelnica Barcelone Ada Colau i predsjednik katalonskog parlamenta Roger Torrent odbili su primiti španjolskog kralja Felipea VI. koji je u nedjelju stigao u Barcelonu kako bi otvorio tehnološki sajam World Mobile Congress.
Dužnosnici Katalonije tim su činom htjeli jasno pokazati protivljenje stavu španjolskog kralja kojeg je iskazao nakon referenduma o nezavisnosti održanog 1. listopada. „Priopćili smo kako nećemo sudjelovati na primanju monarha jer je jedna stvar institucionalno primanje a posve druga poslušnost“, rekla je Colau novinarima. Ona je prošle godine bila primila Felipea VI. na otvaranju tadašnjeg sajma.

Referendum suprotan odluci španjolskog ustavnog suda održan je u Kataloniji prije gotovo pet mjeseci, a prema podacima smijenjene katalonske vlade španjolski policajci su bili ozlijedili više stotina stanovnika na biralištima. Policija je intervenirala nastojeći spriječiti glasovanje nakon što ga je zabranio sud.

Kralj se tada obratio naciji u neuobičajenom govoru tijekom kojeg se obrušio na katalonske zagovornike nezavisnosti i tadašnju katalonsku vladu.

„Nakon onoga što se dogodilo 1. listopada uloga kralja nije bila očekivana. On se kao šef države nije distancirao od polemike. Umjesto distanciranja on je opravdao policijsku akciju“, rekla je gradonačelnica Barcelone koja nije potvrdila da će sudjelovati na večeri i ceremoniji otvaranja sajma.

Protokol kraljevske kuće predviđa da vlasti primaju monarha tijekom događaja na kojima sudjeluje. Ovo je prvi posjet Felipea VI. Barceloni nakon islamističkih terorističkih napada prošlog ljeta u Barceloni i Cambrilsu gdje je ubijeno 15 osoba.

Španjolska vlada desnog centra, na vlasti od 2011., nazvala je odluku katalonskih dužnosnika „neodgovornom“ te da se njome radi podjela u društvu.

„Doveli su u opasnost Barcelonu kako sjedište budućih događaja globalne važnosti“, rekao je neimenovani izvor iz vlade.

Premda njena pozicija nije otvoreno separatistička, gradonačelnica Barcelone i njena politička formacija Catalunya en Comú zalažu se za referendum na kojem bi se 5,5 milijuna Katalonaca zakonski moglo izjasniti jesu li za ostanak u Španjolskoj ili su za uspostavljanje samostalne republike Katalonije. Ustav na snazi od 1978. ne dopušta referendume u niti jednoj od 17 autonomnih pokrajina.

Katalonija je već dva mjeseca bez vlade nakon što su na prijevremenim izborima održanima u prosincu pobornici nezavisnosti opet osvojili većinu mjesta u parlamentu u Barceloni. Oni inzistiraju na ponovnom imenovanju Carlesa Puigdemonta za predsjednika vlade premda je on u Španjolskoj optužen za pobunu protiv države te mu povratkom prijeti uhićenje.

Iz Belgije gdje se nalazi Puigdemont je preko Twittera poručio: „Kralj Felipe VI. će kao biti dobrodošao u Republiku Kataloniju kao maksimalni autoritet u Španjolskoj kada zatraži oprost za svoju neustavnu ulogu tijekom listopada“.

Nakon što je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasano uspostavljanje republike Katalonije, španjolska vlada je pozvavši se na ustav preuzela privremeno direktno upravljanje nad tom pokrajinom. Tada je sazvala izbore koji su održani 21. prosinca. S obzirom da još uvijek nije uspostavljena nova vlada Madrid i dalje kontrolira administraciju Katalonije.

Šef katalonske policije Ferran Lopez jedini je primio kralja u nedjelju navečer na ulazu u palaču u Barceloni. Felipe VI. je u govoru istaknuo važnost „suradnje središnje vlade, regionalne katalonske vlade i grada Barcelone“ u organizaciji World Mobile Congressa koji se od 2006. godine pretvorio u „uspjeh“ za grad.

Politička situacija je tako obilježila dane uoči otvaranja kongresa o mobitelima, najvažnijeg sajma u toj pokrajini koji svake godine u Barcelonu dovede 100.000 osoba. Ove godine se sajam održava usred političke blokade u Kataloniji gdje još uvijek nema datuma za glasovanje i imenovanje nove vlade. Organizator sajma u Barceloni, GSMA, podsjetio je u listopadu kako s gradom Barcelonom ima ugovor do 2023. godine no da pažljivo prati situaciju u Španjolskoj i Kataloniji te njen utjecaj na sajam.

Organizacije koje podržavaju nezavisnost i čiji se lideri nalaze u pritvoru pored Madrida, Òmnium Cultural i ANC, pozvali su na prosvjede pored palače gdje je stigao kralj zbog „njegove potpore policijskoj represiji protiv birača“. Organizacije koje podržavaju monarhiju i cjelovitost Španjolske organizirale su svoja okupljanja kako bi „pozdravili kralja“.

Policija je napravila koridor između suprotstavljenih skupina. S jedne strane su se prolamali povici „sloboda političkim zatvorenicima“ i „mi smo republika“ a s druge „živjela Španjolska“ i „Puigdemont u zatvor“.

You may also like

0 comments