Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da su sve afere koje su se zadnjih mjeseci pojavile u vezi s njegovim ministarstvom medijski napuhane i izmišljene i da nema razloga da podnese ostavku, te da je njegova stranka najjača karika u sadašnjoj vladi premijera Mire Cerara. “Neću dati ostavku i za to nema razloga”, kazao je Erjavec u razgovoru za ljubljanski dnevni list “Dnevnik” od ponedjeljka, navevši da bi se sam povukao samo ako bi to potrebnim ocijenio predsjednik vlade Miro Cerar.

Prema riječima Erjavca, razlog za ostavku ne mogu biti ni razgovori bivšeg slovenskog arbitra Jerneja Sekoleca i bivše službenice njegova ministarstva Simone Drenik koje su objavili hrvatski mediji nakon čega su oni podnijeli ostavke jer on za te kontakte nije znao.”Ti razgovori za mene su bili iznenađenje”, rekao je Erjavec. Na pitanje postoje li možda i druge snimke razgovora vezanih za arbitražu koje bi i njega mogle kompromitirati Erjavec je kazao da je saznao kako je i osobno bio predmetom “prisluškivanja” od strane “nekih službi”, ali da su neke aluzije kako je snimljen i njegov navodni razgovor sa Sekolcem o rezultatu arbitraže čista špekulacija, da on preko telefona kaže samo ono što je spreman reći i na konferenciji za tisak. “Gospodina Sekoleca susreo sam samo jednom, prilikom usmene rasprave na arbitražnom sudu”, kazao je Erjavec, dodavši da ga niti Drenik nikad nije informirala o svojim kontaktima sa Sekolecom.

Najveću krivnju za tzv. arbitražnu aferu Erjavec je pripisao Hrvatskoj, navevši da bi ona nastojala ne implementirati arbitražnu presudu i da nije bilo spomenute afere. Erjavec je ustvrdio kako će Hrvatska unatoč pokušaju kompromitacije arbitražnog suda morati poštivati konačnu presudu arbitara, a za napade na sebe nakon izbijanja afere u javnost okrivljuje čelnika oporbe i bivšeg premijera Janeza Janšu. Janša po njegovim riječima nastoji pod svaku cijenu izazvati krizu vlade i prijevremene izbora. “Janša želi ostvariti svoju najavu da ova vlada neće izdržati godinu dana. Arbitraža se koristi za napade na mene jer bi moje rušenje značilo eroziju vlade, ali ja nisam glavna meta nego premijer Cerar i cijela vlada”, kazao je Erjavec, dodavši da je njegova Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) “najjača karika” u sadašnjoj koaliciji i da bi narušavanje odnosa između njegove i Cerarove stranke vladu vrlo oslabilo.

Unatoč tome, Erjavec je kazao da niti u slučaju prijevremenih izbora i pobjede Janšine stranke nikako ne bi promijenio stranu i ušao u novu Janšinu vladu, te da Cerarovu koaliciju ne želi ugrožavati unatoč tome što stranka umirovljenika u parlamentu vladi sa svojih 12 glasova osigurava parlamentarnu većinu. “Neću rušiti sadašnju vladu čak niti u slučaju kad bi Cerar tražio moju ostavku”, kazao je Erjavec.

Potvrdio je da su postojale kombinacije da u vladi ministar vanjskih poslova postane sadašnji predsjednik parlamenta Milan Brglez, član Cerarove stranke, dok bi Erjavec postao predsjednik parlamenta, ali da na to neće pristati, kao niti na druge mogućnosti zamjene portfelja u vladi i da će i dalje inzistirati na mjestu ministra vanjskih poslova, što je položaj koji drži u tri zadnje vlade. “To da predsjednik parlamenta postane ministar, a ja predsjednik parlamenta – to je neukusno i ne dolazi u obzir”, kazao je Erjavec.

Slovenski ministar vanjskih poslova u razgovoru za “Dnevnik” iznio je isvoja očekivanja od arbitražnog postupka nakon što je Hrvatska istupila iz arbitražnog sporazuma. “Očekujem da će predsjednik arbitražnog suda Gilbert Guillaume imenovati dva nova arbitra i da će se postupak nastaviti. Arbitražni sud već je najavio da će provjeriti okolnosti navodnog prisluškivanja našeg arbitra i naše službenice, razmotrit će i jednostrani izlazak Hrvatske iz sporazuma. Ne smijemo zaboraviti da je upravo arbitražni sporazum omogućio ulazak Hrvatske u Europsku uniju”, kazao je Erjavec. Dodao je da će konačna presuda arbitara postati dio međunarodnog prava i obvezujuća, te da ne očekuje da će na konačni rezultat arbitraže utjecati objava razgovora Sekoleca i Drenik. “Budući da je sporazum bio potpisan pod okriljem Europske unije, očekujemo da će i Europska komisija odlučno podržati implementaciju arbitražnog sporazuma”, kazao je slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u razgovoru za ljubljanski list “Dnevnik”.

Related Posts