Kardum: Trump ima sličnu poreznu reformu kao i ministar Marić

Ekonomski komentator Željko Kardum govorio u Studiju 4 HRT-a je o svjetskom gospodarskom forumu u Davosu, posebice o boravku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa ondje.
Trump će nakon političkih sastanaka naglašavati da je on onamo došao poslovno.

Organizirat će poslovnu večeru za odabrani krug europskih poslovnih ljudi koje će pokušati nagovoriti da ulažu Ameriku jer najavljuje da će je velikim reformama poreznog sustava učiniti atraktivnom i da će oni imati priliku puno zaraditi, rekao je.

 S druge strane, to nismo vidjeli kod našeg premijera Andreja Plenkovića, koji također dolazi u Davos. On će se sastati s izraelskim, albanskim, grčkim i ukrajinskim, koji nisu baš neki ulagači. Nadam se da će biti organizirano okupljanje radi atraktivnosti ulaganja u Hrvatsku. Mi imamo gotovo jednake adute kao što ima Trump, što se tiče porezne reforme, samo što smo mnogo manje tržište, smatra Kardum.

Možemo misliti svašta o Trumpu, o protekcionizmu, prosvjednicima protiv njega, no on koristi svaku priliku kako bi promovirao poslovne interese i on je prvi američki predsjednik koji dolazi u Davos nakon 20 godina. Prije njega tek je 2000. bio bivši predsjednik Bill Clinton, a Barack Obama nikad nije došao onamo, naglasio je ekonomski komentator HRT-a.

Trump dolazi najaviti svoju poreznu reformu kojom će se sniziti korporativni porezi na onu razinu koju zapravo korporacije i sad plaćaju, ali će maknuti sve izuzetke. Dakle, otprilike nešto slično što je i ministar financija Zdravko Marić napravio u Hrvatskoj, samo, naravno, ima mnogo veći odjek jer se radi o Americi, rekao je Kardum, piše HRT.

You may also like

0 comments