Kardum: Traje suđenje za Luxleaks o kojem svi šute

Financijski komentator HRT-a Željko Kardum u Studiju 4 povezao je dvije, na prvi pogled nepovezive gospodarske teme – prozvodnju i izvoz rasplodne stoke u Hrvatkoj i afera “Panamski dokumenti”.

Znamo da su Hrvati sposobni napraviti vrhunski svjetski softver, najbrži električni automobil na svijetu, brzo se uklapaju u svjetske timove koji rade na najnovijim tehnologijama. No znaju li proizvesti – kravu? Nekad su znali. Vjerovali ili ne Hrvatska je 1911. proizvela i izvezla 153.000 grla goveda. Danas nam je to nedostižan san. Bavimo se uglavnom “kružnim izvozom” – uvezemo pa izvezemo.

Kardum kao zanimljivost navodi vijest koja po iznosu u kunama nije ogroman projekt, ali je dobra s obzirom na način financiranja i obrtaj kapitala. Udruga mladih hrvatskih stočara Salers Croatia danas službeno predstavlja program uzgoja vrhunskih goveda francuske pasmine Salers u Hrvatskoj, razvijenog od strane domaćih i stranih stručnjaka za govedarstvo na čelu sa Zavodom za specijalno stočarstvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu, a namijenjenog za revitalizaciju zapuštenih brdsko-planinskih područja. Službeno predstavljanje programa poklapa se s narudžbom prvih 400 rasplodnih junica, vrijednosti oko 3,5 milijuna kuna, iz francuskih uzgojnih centara.

Ono što privlači pozornost je rečenica: “Novoosnovana udruga Salers Croatia, nositelj je programa uzgoja goveda pasmine Salers u Hrvatskoj, s pravom plasmana rasplodnih junica i bikova za cijelo područje jugoistočne Europe i europski dio Turske”. Cilj udruge je u sljedećih pet godina stvoriti 300 matičnih stada Salersa vrijednosti više od 350 milijuna kuna te u Hrvatskoj te napraviti uzgojni centar Salers goveda za ovaj dio Europe. Dakle, ulaze u projekt s 3,5 milijuna kuna, a cilj im je u pet godina povećati vrijednost na 350 mil. kuna, nisu dobili novac od države za ovaj projekt i prepoznali su potencijal ekološkog uzgoja u Lici i zapuštenim poljoprivrednim područjima.To znači da bi Hrvatska ponovno mogla izvoziti rasplodnu stoku.

Druga tema koju mediji ignoriraju je afera “Luxeleaks”. Prije dva dana počelo je suđenje onima koji su objavili povjerljive ugovore s luksemburškom vladom koji pokazuju izbjegavanje plaćanja poreza. Dva bivša zaposlenika PricewaterhouseCoopers izvedena su pred kazneni sud zbog najvećeg curenja poslovnih podataka o skrivanju poreza u povijesti Luxembourga. Sudi se zviždačima koji su ovakvu poslovnu praksu razotrkili javnosti.

Paradoks je u tome što se nekoliko dana ranije sudilo onima koji su novac skrivali u aferi Panamski dokumenti, a danas se sudi onima koji su to objavili. Riječ je o prekograničnom skrivanju poreza najvećih svjetskih kompanija poput Amazona, Ikee, Googla i sedamdesetak drugih, koji je potaknuo inicijativu OECD-a za “internacionalnom poreznom reformom” i donio dosta neugodnosti predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru. Afere Panamski dokumenti i Luxleaks polako padaju u zaborav, a zviždačima prijeti kazna od pet godina zatvora. Suđenje traje do 4. svibnja, vidjet ćemo kako će završiti, kaže Kardum za HRT.

You may also like