Kardinal Puljić: Dayton je nepravedan

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić izjavio je da se mir u BiH ne može graditi na temelju ozakonjenja entičkog čišćenja u ratu i da se takve nepravde moraju ispraviti jer u protivnom nema trajne stabilnosti, objavio je u ponedjeljak sarajevski “Dnevni avaz”.

U intervjuu listu Puljić je ocijenio kako je na tom tragu i zalaganje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović za izmjene Daytonskog sporazuma.

“Kreatori (Daytonskog) sporazuma moraju shvatiti da stvari treba drugačije postaviti, da se nepravda ispravi. Ne može se mir graditi a ozakoniti etničko čišćenje i to smatrati normalnim”, kazao je vrhbosanski nadbiskup dodajući da s pravednim mirom stanje u BiH sigurno ne bi bilo ovko loše kako je danas.

Puljić smatra da svaka buduća promjena ustroja BiH mora obuhvatiti cjelokupni teritorij, jer država mora “podjednako štititi prava svakog čovjeka i svaki identitet koji je njen sastavni dio”.

On je ponovo oštro osudio uhićenje deset bivih pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) osumnjičenih zbog ratnih zločina na području Posavine.

Kazao je kako je taj čin bio neprikladan i zbog vremena u kojemu je uslijedio uoči blagdana Svih svetih ali i odmah nakon posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenakovića BiH.

“Uhićeni su ljudi koji su se branili a već dvadeset godina uglavnom ništa nije pokrenuo protiv onih koji su te krajeve uništitili, gotovo cijelu Bosansku Posavinu  i protjerali tolike ljude, spalili kuće i crkve porušili te u nekim mjestima napravili i masakr nad civilima. Tko je za to odgovoran?”, upitao je kardinal Puljić.

(Agencije)

You may also like