Karamarko: Za deset dana kraj pregovora s Mostom

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ispred središnjice stranke komentirao je pregovore Domoljubne koalicije s MOST-om nezavisnih lista.

Imate li više od 59 zastupnika? “Ne bih o tom govorio, stvari se kreću u tom smjeru i zadovoljan sam”.

Jeste li imali neformalnih sastanaka s Mostom? “S MOST-om samo otvoreno, transparentno. Dobili smo ponudu jutros da razovaramo po sekcijama, pravosuđe, poduzetništvo. To je dobro. Pokazat ćemo da imamo programe na kojem smo radili tri godine”.

Koliko će trajati pregovori? “Kroz tjedan dana su predviđeni radovi po grupama. Kroz desetak dana bi trebalo. Dobre sam volje jer imamo program i dobre sugovorinike oko tih programa”.

Je li MOST odustao od vlade nacionalnog jedinstva? “Nisam do kraja to shvatio, treba razjasniti jer bi sam Most sebe doveo u kontradikciju kad bi sjeli za isti stol s onima koji su doveli hrvatsko gospodarstvo na rub provalije”.

Na koliko zastupnika MOST-a računate? “Nemojte tako. Most je realna pojava i treba ih respektirati. Ja nisam politički ljubomorko. Osvojili su 19 mandata i sad imaju 18. Oni trebaju biti homogeni. I spremni su za reforme”.

Pripremate li se za sastanak? “Naši stratezi će tamo biti. Mislim da čak predsjednici stranaka neće biti”, rekao je Karamarko za N1.

oš uvijek se ne zna kojoj velikoj koaliciji će se prikloniti MOST nezavisnih lista, a još manje kome će predsjednica dati mandat za sastavljanje Vlade.

Koalicija Hrvatske raste, kao i Domoljubna koalicija, još od izborne noći pokušavaju nagovoriti čelnike MOST-a na suradnju kako bi sastavili Vladu.

Ne zna se hoće li MOST inzistirati na tome da Božo Petrov bude budući premijer ili će pristati na to da premijer bude Zoran Milanović ili Tomislav Karamarko, ovisno o tome kojoj koaliciji će se prikloniti. Podsjećamo, usuglašavanje reformi na kojima u subotu i nedjelju radi Nacionalno vijeće stranke Most nezavisnih lista i izabrani saborski zastupnici ide dobro, te će u tjednu koji slijedi biti predložene koalicijama HDZ-a i SDP-a, rekao je u ime stranke Most na Plitvicama Ivan Kovačić, gradonačelnik Omiša.

Najavio je da će se o konkretnim zaključcima s Plitvica o prijedlogu reformskih mjera javnost obavijestiti sukcesivno, kako pojedina reforma bude na pregovaračkom dnevnom redu. Na primjedbu da će tijekom pregovora reformski prijedlozi biti možda još tajniji, Kovačić je odgovorio kako je točno da oni ne očekuju odgovor na pojedini prijedlog o pojedinim reformama isti dan kad se o njima bude pregovaralo, ali da će javnost svakog dana znati teme o kojima će se pregovarati. “Vjerojatno će i pregovarači sa strane HDZ-a i SDP-a trebati raspraviti i usuglašavati naše prijedloge, ali javnost će znati koji su naši prijedlozi na dnevnom redu pregovaranja”, istaknuo je Kovačić i izrazio uvjerenje da će za svaki prijedlog reforme biti dovoljna dva do tri dana za konkretan odgovor o prihvaćanju ili odbijanju.

Zamoljen da konkretizira kako se provodi usuglašavanje reformi na Plitvicama, Kovačić je rekao da su oko podneva razgovarali o poduzetništvu i gospodarstvu, a slijedi i rasprava o upravi i regionalnoj i lokalnoj samoupravi te o reformi pravosuđa.

0 comments