Karamarko: Tehnička vlada uvodi puzajući državni udar

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak navečer da vlada “uvodi puzajući državni udar” jer si želi prolongirati život kao tehnička vlada, no smatra da u tome neće uspjeti. “Vlada nam uvodi jedan puzajući državni udar. Dakle, oni će pokušati konstituirati Sabor, a ovoj vladi, nesposobnoj, uništavajućoj, zapravo – prolongirati njezin život kao tehničke vlade. To je katastrofa. Neće uspjeti, naravno, ništa što je zlo, što je loše, što je potencirano samo vlastitim interesima, interesima vlastite stranke, podjelama sinekura, radnih mjesta, vozila i kabineta itd. ne može uspjeti”, odgovorio je Karamarko na pitanje novinara nakon svečane akademije u povodu 16. godišnjica smrti prvoga predsjednika Republike Hrvatske dr. Franje Tuđmana.

Na konstataciju novinara kako iz SDP-a najavljuju da će oni u sljedećih nekoliko dana skupiti 76 ljudi koji bi došli u Sabor i izabrali novog predsjednika Sabora te pitanje hoće li se on “odazvati pozivu”, Karamarko je rekao da “oni stalno bacaju te spinove”. “To je vlada i stranka koja četiri godine laže, zašto ne bi sada lagala u zadnji čas da pokuša prikupiti, privuć nekoga, na neki način stimulirati da im se priključi, pa pogledaj imamo 75, pa ćemo imati 76”, rekao je ocijenivši da u tome neće uspjeti.

Karamarko je na konstataciju novinara da Most uvjetuje nestranačkog premijera i pitanje je li se spreman odreći te funkcije rekao da u ovoj teškoj situaciji za Hrvatsku nitko ne može davati uvjete jer je to odgovoran posao, prije svega prema ljudima koji u ovoj zemlji žive. “Gledajte nema uvjeta, nitko neće davati uvjete. HDZ isto može dati uvjet. Ja ne tvrdim da ćemo mi dati te dužnosti o kojima pričamo. Ništa ne tvrdim. Ali uvjeta nema, nema u ovoj teškoj situaciji za Hrvatsku, nitko ne može davati uvjete nije ovo privatni biznis, ovo je odgovoran posao, odgovoran prije svega prema ljudima koji u ovoj zemlji žive”, poručio je Karamarko. Na dodatno pitanje znači li to da nisu spremni, odgovorio je kako je to stvar pregovora. Istaknuo je kako ne razgovaraju o imenima dužnosnika, nego o principima.

Predsjednik HDZ-a poručio je kako je bitno stvoriti čvrstu većinu u Saboru i početi rješavati goruće probleme u zemlji. “Svaki dan me isto pitate. Ja stalno govorim da će to biti rezultat pregovora nas i gospode iz Mosta. Da li će još uvijek egzistirati ideja o tripartitnoj nekakvoj vladi, u koju ja sumnjam i skeptičan sam, dakle, ovisi sada o tome. Mislim da pregovori ipak idu u završnu fazu i da će se to ovih dana znati”, kazao je Karamarko istaknuvši da je HDZ stranka koja je relativni pobjednik i ponovio da imaju svoje preferencije.  “Imat ćemo i mi neke svoje zahtjeve, mi imamo 800 tisuća glasača koje ne želimo iznevjeriti, koji od nas očekuju i da imamo premijera, predsjednika Sabora i td. Ali, kažem, otvoren sam za sve razgovore, otvoren sam za sve ono što će okončati ovu, sada već agoniju. Ovo je jedna trakavica koja nije dobra”, rekao je.

Karamarko je upozorio je da se sada već govori o privremenom financiranju i upitao što će biti s proračunom, što će se događati. Istaknuo je da je bitno stvoriti čvrstu većinu u Saboru i nakon toga rješavati gospodarske probleme, probleme gubitka radnih mjesta, iseljavanja iz Hrvatske.  Na pitanje smatra li da predsjednica Republike može sazvati nove izbore, imenovati tehničku vladu a da prije toga nije dala mandat nekome, odgovorio je kako bi bio sretniji da je njegova koalicija kao relativni pobjednik dobila taj mandat.  “Ja bih bio sretniji da sam kao relativni pobjednik dobio taj mandat, Bio bih sretniji. Ima različitih tumačenja ustavnih. Mislim da bismo do sada bili pri kraju sastavljanja i vlade i da bi to puno, puno bolje išlo, jer je sada već mjesec dana prošlo. Međutim, ne znam, morate sada pitati stručnjake za Ustav, vidim da je tu dosta kontradiktornih mišljenja i razmišljanja i oni to moraju rasčistiti”, rekao je, uz ostalo, Karamarko. “Moramo se prvo dogovoriti, stvoriti većinu u Saboru, čvrstu, kvalitetnu koja će moći garantirati da će neka vlada biti stvorena i da će moći u miru raditi. Jer pred nama je čitav niz reformi, provođenje gospodarskih programa, oporavka i td. i u svemu tome kasnimo zbog ovoga. Jako sam žalostan zapravo”, odgovorio je Karamarko na pitanje kada bi se mogla formirati vlada.  Na ponovljeno pitanje kada građani mogu očekivati kraj pregovora, istaknuo je kako to ne ovisi o njemu, jer je on da se dogovor postigne odmah.

You may also like