Karamarko: Sa HDZ-a je skinuta stigma kriminalne organizacije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u petak na programskome skupu u Vukovaru kako je jučerašnjom odlukom Vrhovnoga suda, kojom je ukinuta prvostupanjska presuda Ivi Sanaderu, stranci HDZ-u i ostalim osumnjičenicima u tzv. aferi Fimi-mediji “skinuta stigma sa stranke i 220 tisuća članova HDZ-a”.

Na programskome skupu HDZ-a i Domoljubne koalicije za 5. izbornu jedinicu u punoj sportskoj dvorani Borovo Tomislav Karamarko je istaknuo kako su u HDZ-u od samog početka tvrdili da stranka ne može biti kriva za postupke pojedinaca, ma tko oni bili. “Nismo dali da nam razbijaju stranku i pokazalo se da smo bili u pravu. Htjeli su uništititi HDZ samo zato što je stvorio hrvatsku državu”, poručio je. Ocijenio je da je HDZ prošao svoju katarzu i da u njemu nema nijednoga pravomoćno osuđenog dužnosnika, niti će ga ikada biti, a da je “svakom onom tko se ogriješi o zakon bolje neka odmah sam ode iz te stranke”. “S druge strane, oni svoje – za prijevare i pronevjere pravomoćno osuđene funkcionare biraju za gradonačelnike, a puna su im usta poštenja”, ocijneio je predsjednik HDZ-a.

Predstavljajući program HDZ-a i koalicijskih partnera “Gospodarski rast, održivi razvoj i zapošljavanje 5+ Hrvatska”, Karamarko je ocijenio da ne nude fantomske planove, poput ‘Plana 21’, nego konkretna rješenja na kojima se radilo više od dvije godine. Istaknuo je kako je Hrvatska u najkritičnijem razdoblju od stjecanja svoje suverenosti i samostalnosti te bilježi rekordnu nezaposlenost, dramatičan pad zaposlenosti, egzodus mladih i obrazovanih Hrvata, eksploziju javnog duga i deficita te pad životnog standarda. Najavio je snažno pokretanje gospodarstva pokretanjem neiskorištenih prirodnih bogatstava, zemlje, vode i energije te buđenjem zapuštenih gospodarskih potencijala.

Karamarko je istaknuo kako će HDZ i koalicijski partneri poreznu reformu temeljiti na smanjenju nameta ukidanjem mnogih skupih i suvišnih parafiskalnih nameta te kontinuiranim smanjivanjem stopa ukupnoga poreznog opterećenja, a rasterećenjem poduzetnika i obrtnika povećat će se investicije kao glavni preduvjet razvoja gospodarstva. “Osigurat ćemo veću pravednost u oporezivanju. Porezni obveznici poreze će plaćati sukladno svojoj ekonomskoj snazi, a građane s najnižim primanjima dodatno ćemo porezno rasteretiti”, rekao je.

Najavio je da će investicijski potencijal države biti usmjeren prema stvaranju preduvjeta za ravnomjerni razvoj svih krajeva Hrvatske, a to će se činiti kroz kapitalne strateške projekte, poput Pelješkog mosta, navodnjavanja Slavonije, izgradnje željezničkih pruga te morskih i riječnih luka. Novi investicijski ciklus u prometnu infrastrukturu, smatra Karamarko, pokrenut će građevinski sektor, kapitalni projekti sufinancirat će se iz EU fondova, a do kraja 2019. iz EU fondova planira se povući najmanje pet milijarda eura.

S obzirom na to da Hrvatska danas uvozi dvostruko više hrane nego što izvozi, Karamarko je najavio promjenu situacije u kojoj jaki uvoznički lobiji bacaju hrvatskog seljaka na koljena, ističući kako će nakon izbora Hrvatska “zaštititi svoje proizvode i potaknuti novu proizvodnju kako to čine sve razvijene zemlje EU”. Kao bitne točke programa Karamarko je naveo početak reindustrijalizacije na suvremenim i EU osnovama te dodatno poticanje snažne turističke djelatnosti, ističući pritom i turističke potencijale kontinentalnog dijela. Najavio je usklađivanje mirovina s rastom plaća, BDP-a i troškova života kako bi se povećale prema razini od 60 posto prosječne plaće te je obećao da će mirovine tijekom mandata Domoljubne koalicije “narasti najmanje pet posto”.

Poboljšat ćemo razinu sveukupne skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Osigurat ćemo potporu hrvatskim braniteljima poduzetnicima i poduzetnicima koji zapošljavaju hrvatske branitelje, rekao je Karamarko. Dodao je kako traži konsenzus o donošenju ustavnog zakona o zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja i Domovinskog rata.

Smatra kako migrantska kriza te pogreške koje s njom u vezi čini “nesposobna i neodgovorna Vlada” potvrđuju da je nacionalni prioriet donijeti sveobuhvatnu strategiju nacionalne sigurnosti. Najavio je da će mu jedan od prvih poteza kao premijera biti prijedlog predsjednici Republike za sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost kako bi se donijele mjere za učinkovitije suočavanje s migrantskom krizom i posljedicama koje ona može izazvati.

Rekao je i da je HDZ uvijek bio uz hrvatski narod kad je bilo najteže: u stjecanju samostalnosti, obrani Domovine i njezinu oslobađanju, ulasku u euroatlantske integracije te međunarodnoj afirmaciji države. “Sad je opet došao trenutak kada moramo preuzeti odgovornost za budućnost Hrvatske. To mogu samo pobjednici, a mi smo pobjednici”, poručio je Karamarko kojeg su okupljeni često prekidali pljeskom.

You may also like