Karamarko: Razgovarat ćemo sa susjedima i partnerima o izbjeglicama

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko izjavio je u subotu da Hrvatska neće biti “slijepo crijevo” po pitanju izbjeglica, naglasivši kako će se Hrvatska ponašati kako se ponaša i Europa. “Moramo se ponašati kao što se ponaša Europa. U svakom slučaju, ono što odluči Njemačka; a pitanje je koliko Njemačka može akumulirati i primati još ljudi. O tome sve ovisi. Vidimo da se ipak zaoštravaju ti kriteriji, prema tome, morat će i Hrvatska zaoštravati kriterije”, kazao je Karamarko novinarima po završetku radnog sastanka nove hrvatske Vlade održanom u Banskim dvorima.

Novinare je zanimalo hoće li Hrvatska postaviti žicu na svoje granice, kao što je to učinila Slovenija, a Karamarko kaže da će se Hrvatska ponašati kao Europa, ali neće dopustiti da bude slijepo crijevo. “Slovenija je dio Europe i sa Slovenijom očito trebamo neke stvari dogovarati. U svakom slučaju, nećemo dopustiti da mi postanemo slijepo crijevo”, naglasio je. Upitan znači li to postavljanje žice, Karamarko ponavlja: “Nećemo dopustiti da postanemo slijepo crijevo. A na koji način, to će biti donešena odluka. (…) ne znam kakve će biti tehnikalije, ovisi što ćemo dogovoriti s našim saveznicima”.

Kazao je i kako će novi ministar unutarnjih poslova poslova Vlaho Orepić najvjerojatnije otići u ponedjeljak na sastanak sa europskim kolegama o pitanju izbjeglica te obnoviti komunikaciju s Bruxellesom i susjednim zemljama o tom pitanju. Ministri unutarnjih poslova zemalja članica EU-a okupit će se u ponedjeljak na neformalnom sastanku u Amsterdamu, na kojem će, između ostaloga, razgovarati o mogućnosti produljenja privremenih kontrola na unutarnjim granicama unutar schengenskog prostora. Pod pritiskom masovnog priljeva izbjeglica u Europsku uniju do sada je šest zemalja uvelo privremene granične kontrole.

Granična kontrola na unutarnjim schengenskim granicama može se privremeno uspostaviti u slučaju sigurnosnih prijetnji i zbog izvanrednih događaja, a može potrajati do tri mjeseca, s mogućnošću produženja. No, u svim takvim slučajevima jednostranog djelovanja, članice Schengena moraju o tome obavijestiti Europsku komisiju i druge članice, te navesti razloge koji su ih naveli na taj potez.

Njemačka bi htjela produljiti mogućnost kontrola i do dvije godine, a za to treba dokazati da postoji trajne manjkavosti na vanjskim granicama Schengena. “Postoji ta mogućnost i Komisija je spremna koristiti taj mehanizam bude li potrebe, ali on još nije pokrenut jer trenutačno nismo u takvoj situaciji. Međutim, ministri unutarnjih poslova imat će prigodu u ponedjeljak razgovorati o tome. Na dnevnom redu je rasprava o tome što se može poduzeti kada istekne rok za privremenu suspenziju schengenskog prostora”, rekla je glasnogovornica Komisije Natasha Bertaud.

Srbijanski premijer Aleksadar Vučić čestitao je u subotu novoizabranom hrvatskom premijeru Tihomiru Oreškoviću stupanje na čelo vlade i ponudio partnerstvo i suradnju u očuvanju mira, stabilnosti i ekonomskog napretka u regiji. “U ime Vlade Republike Srbije i svoje ime, upućujem vam srdačne čestitke povodom stupanja na dužnost predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Nadam se da ćete vi i vaša Vlada svojim radom pridonijeti da mir i stabilnost političkih prilika u regiji budu oslonac za svima prijeko potreban ekonomski napredak”, navodi Vučić i novom hrvatskom kolegi poručuje da može računati na potporu iz Beograda. “U Vladi Republike Srbije i meni osobno imat ćete iskrenog partnera u ostvarenju tog cilja. Na nama je da gledamo u budućnost i da radimo na dobrobit naših naroda. U očekivanju dobre suradnje, želim vam mnogo uspjeha u obavljanju vaše odgovorne dužnosti“, navodi se u čestitki premijera Vučića novom hrvatskom premijeru Tihomiru Oreškoviću.

U Beogradu za sada, izuzev Vučićeve čestitke Oreškoviću, nema službenih reagiranja na izbor nove hrvatske vlade, a elektronički mediji prenose prve poruke i izjave novog premijera da nije opterećen prošlošću već se želi fokusirati na ekonomnski rast i poboljšanje životnog standarda građana, s namjerom da Hrvatska postane “nježna i ljubazna nacija”. “Imat ćemo vremena da se upoznamo, nisam političar, nadam se da ću neke stvari naučiti. Građani su najbolji indikator, jasno ću im dati do znanja da sam tu zbog njih, spreman na žrtvu, spreman da prihvatim izazov. Ako mogu pomoći hrvatskom narodu, tu sam, idemo raditi”, citiraju beogradski elektronički mediji Oreškovića.

Istaknuta je također i njegova zamjerka zastupnicima što su previše vremena potrošili na rasprave o prošlosti, “ustašama i partizanima”, uz Oreškovićevu opasku kako bi njegova bivša tvrtka propala da se tako ponašala i toliko sati “potrošila na ustaške i komunističke teme”.

You may also like