Karamarko: Presuda je doprinos pravdi

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u četvrtak da je haaška presuda Radovanu Karadžiću očekivana i pravedna te da je doprinos pravdi koju žrtve srpske agresije očekuju već dva desetljeća.

“Presuda Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine na području bivše Jugoslavije koja je izrečena Radovanu Karadžiću doprinos je pravdi koju stotine žrtava srpske agresije već dva desetljeća očekuju. Ova presuda neće oživiti mrtve, neće vratiti dostojanstvo poniženima i neće izgraditi porušene domove i drugu razorenu imovinu, ali svakako je opomena svima koji se još uvijek zanose idejama o tome da je moguće ostvariti ciljeve iz ideološke podloge o stvaranju velike Srbije”, napisao je Karamarko na svom Facebook profilu.

Nadalje ističe da su se Hrvati u BiH, zaustavljanjem tenkovske kolone između Mostara i Širokog Brijega prvi suprotstavili planiranoj velikosrpskoj agresiji na BiH. “Kad su počela otvorena agresivna ratna djelovanja Hrvati su krenuli u obranu svojih domova zbog čega su podnijeli najveću žrtvu u obrani BiH. Na koncu su temeljem Splitske deklaracije, te Washingtonskih i Bečkih sporazuma Hrvati dali najveći doprinos u slamanju velikosrpske agresije i vojnom porazu agresora. To su razlozi zbog kojih Hrvati imaju razlog ovu presudu smatrati priznanjem za svoj doprinos u očuvanju suvereniteta BiH čiji su konstitutivni narod”, istaknuo je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko. Haaški sud osudio je u četvrtak Radovana Karadžića na jedinstvenu kaznu zatvora od 40 godina.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je da je zatvorska kazna izrečena Radovanu Karadžiću mala utjeha za sve stradale i njihove obitelji jer da niti jedna kazna nikada neće moći otkloniti zlo koje je naneseno.”Niti jedna kazna nikada neće moći otkloniti zlo koje je naneseno. Kazna od 40 godina zatvora čovjeku koji je bio na čelu udruženog zločinačkog pothvata i čije je djelovanje dovelo do smrti tisuća ljudi i užasne patnje, mala je utjeha za sve stradale i njihove obitelji”, napisao je Zoran Milanović na svom Facebook profilu.

Dodao je da je rat u BiH vođen s ciljem da se iz nje protjeraju Hrvati i Bošnjaci i da se stvori Velika Srbija. “Presuda Radovanu Karadžiću je jasna opomena svima onima koji još i danas veličaju ratne zločince, posebno u BIH, da je njihova politika opasna i međunarodno okarakterizirana kao zločinačka”, istaknuo je predsjednik SDP-a Zoran Milanović.

You may also like

0 comments