Home Hrvatska Karamarko: Postali smo država bez granica

Karamarko: Postali smo država bez granica

by Agencije

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u ponedjeljak kako svaka država mora kontrolirati svoje granice, a Hrvatska je sada država “bez granica”. “Nećemo graditi zidove, oni su samo slikoviti prikaz situacije u kojoj se nalazimo. Mi nemamo nikakvih zidova, mi nemamo ništa. Mi smo država bez granica, a bojim se uskoro i bez ljudi, kako je ova Vlada radila svoj propali mandat”, kazao je Karamarko novinarima komentirajući izjavu premijera Zorana Milanovića da je “zadnje od zadnjih rješenja da Hrvatska sagradi zid na tom kratkom potezu zelene granice”, što Milanović smatra “ružnim i krivim”.

Karamarko je istaknuo da svaka država mora kontrolirati svoje granice vojnim ili policijskim snagama, a bitnim drži i da se izbjeglice koje ulaze u našu zemlju tretiraju s visokim standardima humanitarne pomoći. Izbjeglice se mora usmjeravati prema legalnim graničnim prijelazima, registrirati ih i pružiti im maksimalnu humanitarnu pomoć. “Hrvatska treba registrirati izbjeglice, jer to od nas očekuju naši susjedi koji su to i napravili – Slovenci, Austrijanci i Mađari. Oni vladaju situacijom, a situacija vlada našom Vladom. I sada je Vlada na odlasku bezrazložno ljuta na one koji su se dobro organizirali”, rekao je.

Izrazio je žaljenje zbog izjave slovenske ministrice unutarnjih poslova Vesne Gyorkos Žnidar da Hrvati ne komuniciraju i ne pridržavaju se europskih pravila, već djeluju još samo kao prijevoznici, rekavši kako ne želi da netko Hrvatsku optužuje da ima neorganiziranu Vladu, da je nesposobna i neke stvari ne može napraviti onako kako ostali rade. Predsjednik HDZ-a rekao je da u izbjegličkoj krizi Hrvatska mora biti u mozaičnom programu, dogovoru i strategiji EU-a. “Hrvatska mora prihvatiti kvote koje su joj dodijeljene, ali isto tako mora biti samo tranzitna zemlja za onaj dio izbjeglica koji nije u kvoti. Koliko iz Hrvatske imigranata izađe u Mađarsku i Sloveniju, toliko ih može ući, a skrbit ćemo za onaj broj izbjeglica koji nam pripada po kvotama i to ćemo poštivati. To će biti naš prijedlog rješavanja problema”, kazao je.

Upitan bi li, ako Hrvatska zatvori granice prema Srbiji i izbjeglice krenu prema BiH, to moglo dovesti do destabilizacije te države, odgovorio je da Hrvatska mora zatvoriti ilegalne prijelaze i to dogovoriti sa svojim susjedima. No, upozorio je, ako izbjeglice krenu prema BiH, taj scenario mogao bi biti realan.

Također je potvrdio da će, ako osvoji vlast, ministrima, saborskim zastupnicima i sebi smanjiti plaće za 25 do 30 posto jer drži da ljudi u izvršnoj vlasti kao i u Saboru moraju “zarađivati po učinku”. “Ako ta Vlada uspije dići BDP , a morat će nakon programskih osvježenja koje imamo i koje ćemo implementirati i smanji nezaposlenost, zašto ministri ne bi imali veće plaće. Međutim, neka krenu s 25 ili 30 posto manjom plaćom. To ćemo još vidjeti”, rekao je. To će biti ušteda od oko 25 milijuna kuna, što je oko 3500 poticaja za svako novorođeno dijete od po 1000 eura, dodao je. Na pitanje je li svoju saborsku plaću zaradio po učinku, odgovorio je kako je on predsjednik HDZ-a, a da svoju aktivnost nije kreirao kako je radio, sada njegova stranka ne bi bila pred petom izbornom pobjedom. “Radim za stranku koja je u Saboru. Biste li htjeli da kad uđem u Sabor bacim stranačku iskaznicu”, upitao je Karamarko novinare.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International, koja prati krizu s izbjeglicama u Sloveniji nakon što je ta zemlja ograničila priljev migranata koji dolaze na slovensko-hrvatsku granicu, prosvjedovala je u ponedjeljak protiv načina na koji se s njima postupa u Sloveniji pozvavši slovenske vlasti da spriječe produbljivanje humanitarne katastrofe. S migrantima koji su sinoć prispjeli iz Opatovca vlakom na slovensko-hrvatsku granicu, a onda u vrlo malim skupinama propuštani u Sloveniju bila je i Barbara Černaškova iz Amnestay Internationala, koja upozorava da se sve može razviti u dublju humanitarnu krizu ako slovenske vlasti ne pokažu više razumijevanja.

Ona je za Slovensku tiskovnu agenciju STA rekla da su hrvatske vlasti na prijelaz sa Slovenijom dovele vlak s 1800 migranata, među kojima je mnogo žena i djece, kojima su po lošem vremenu slovenski organi priječili prelazak granice, a hrvatska policija im je onemogućavala da se vrate. “Oni su tako ostali zarobljeni u međuprostoru između nadzornih točaka, po kiši i bez ikakvog skloništa”, kazala je djelatnica AI-a, dodavši da je među njima bilo i djece te malih beba umotanih u dekice koje su dobili još u Hrvatskoj. “Bili su gladni, bez hrane i zdravstvene njege, sjedili su između drveća”, kazala je predstavnica Amnesty Internationala upozorivši na hladnoću i teške vremenske prilike koje su noću vladala na granici. “Radi se o kršenju ljudskih prava”, kazala je Černaškova, dodavši da se proces ulaska migranata i njihove registracije mora ubrzati te da je u suprotnosti s međunarodnim standardima priječiti im postupak u kojemu mogu zatražiti međunarodnu pomoć. “To je u suprotnosti s međunarodnim obvezama Slovenije”, kazala je pozvavši na humaniji odnos prema izbjeglicama i migrantima.

Amnesty International zatražio je i bolju suradnju zemalja u regiji na protoku migrantskog vala, podsjećajući da je za popodne na granicu sa Slovenijom najavljen dolazak još jednog vlaka iz Opatovca sa skoro 2000 izbjeglica, za koji slovenske vlasti najavljuju da ga neće primiti jer ne mogu kontrolirati tako velik dolazak i prijelaz izbjeglica preko Slovenije u Austriju. “Već vidimo katastrofalne posljedice jer je Mađarska zatvorila granice za izbjeglice i tako stvorila usko grlo na balkanskoj ruti, a kriza će se još produbljivati ako ne bude zakonitih načina i trasa kojima izbjeglice mogu doći u europske države”, poručili su iz Amnesty Internationala i založili se za bolju suradnju država na putu koji izbjeglice i migrante iz Turske i Grčke vodi prema središnjoj Europi i Njemačkoj, pri čemu bi u svakoj državi na svom putu morali biti odgovarajuće zbrinuti.

Related Posts