Karamarko: Mi smo relativni pobjednici, dopustite da imamo preferencije

Tomislav Karamarko na pitanje o pozivu iz policije zbog trgovine mandatima odgovorio je s indignacijom, odnosno ‘šaljivim’ protupitanjem. “Ja!? Bivši ministar unutarnjih poslova?”, pitao je. “Nije bilo pritisaka, kakvi pristisci!”, ustvrdio je o komadanju manjih stranaka koje je pod istragom. Kazao je i kako HDZ nije “dao da bilo tko parcijalno ide prema MOST-u”, već da pregovore vodi samo vrh stranke, “ja i g. Petrov”.

“Mirko Rašković i njegov slučaj je slučaj principijelnog čovjeka. Pupovac je svojim zastupnicima kazao da moraju podržati lijevu opciju, ne znam zašto to tako mora biti. Pupovac se prevario kad je mislio da oni moraju misliti njegovom glavom”, kazao je. “To što su ga zvali u policijski USKOK to govori o karakteru ovog režima!”, zaključio je.

Izjavio je i u HDZ-u nisu trgovci i kalkulanti “već relativni pobjednici izbora i imamo pravo na svoju logiku i taktiku” te su spremni na određeno popuštanje u pregovorima. Protivi se ponavljanju izbora. “Loše bi bilo da se ponove izbori, jer to je 120 milijuna kuna iz opustošenog proračuna”, kazao je.

Tomislav Karamarko komentirao je rasprlet sjednice Sabora u četvrtak i “šalom” je reagirao na pitanje je li HDZ kriv što Sabor nije konstituiran. “Zašto? To ste vi rekli, to vi sugerirate gledateljima. Šalim se. Izbor predsjednika je preozbiljno pitanje i ne može se to raditi ad hoc mjerama”, kazao je Karamarko. “Potpise su skupili samo SDP-ovci i on je to odbio”, podvukao je te nastavio: “Kad se definira saborska većina, sve će biti lakše. Mi sada ne znamo što je većina, što je manjina”.

Što se tiče nas i MOST-a, kazao je, s njima pregovaraju o svim relevantnim pitanjima. “Meni je osobno žao što je Podolnjak izložen ovakvoj situaciji”, izjavio je Karamarko.

Upitan o činjenici da HDZ nije, kao što je najavljivao, ostao pri svom izboru i predložio Željka Rainera za predsjednika Sabora. “Pustili smo da vidimo što se događa, mi nismo htjeli fingirati loše zajedništvo poput SDP-a”, ustvrdio je dodajući da je javnost mogla vidjeti da je dio MOST-ovaca bio iznenađen činjenicom da je SDP uputio prijedlog o izboru Podolnjaka za šefa Sabora. “Moramo biti ozbiljni, građani ne mogu više gledati naša prešetavanja pa razgovore pa izjave koje ništa ne govore… Mi smo pred gospodarskim kolapsom i imamo sigurnosnih problema, vidite što se događa u Europi”, kazao je.

Upitan o činjenici da MOST želi zajedničku vladu, odgovara da to nije pat pozicija, već “stvaranje drvenog željeza”. “Imali smo izvanredne, konstruktivne razgovore s MOST-om”, kazao je, ali pita: “Zašto da budemo ista kompanija s ljudima koji upropaštavaju državu četiri godine? Volio bih vidjeti tu čaroliju kojom će oni postati reformisti”. Istakao je i kako HDZ želi da MOST bude homogen i da s njima razgovara o onom što je bitno za hrvatsku stvarnost. “Da, razgovarat ćemo s prijateljima iz MOST-a, ali kako bi izgledala tripartitna vlada. Mi znamo što hoćemo”, rekao je. Kazao je i da pregovori mogu završiti i u ponedjeljak, utorak.

You may also like