Karamarko: I Milanović i Petrov pregovaraju s figom u džepu

Šef HDZ-a Tomislav Karamarko gostovao je u nedjelju na Dnevniku Nove TV. Podsjećamo, u nedjelju je Božo Petrov u ime MOST-a nezavisnih lista pozvao Domoljubnu koaliciju da se do ponedjeljka do 16 sati očituju žele li se uključiti u započeti proces, “ali bez ikakvih dodatnih uvjeta koji bi mijenjali dvostrano potpisani dokument, jer je te promjene nemoguće izvršiti bez konsenzusa druge strane potpisnice.” 

“Nisam se složio s tripartitnom vladom, cijelo vrijeme sam skeptičan prema činjenici da bi mogla funkcionirati. Imali smo naše predsjedništvo i protresli sve zahtjeve MOST-a i zaključili da mi to ne možemo potpisati. Zaključili smo i da ne možemo u istu Vladu s SDP-om, Milanovićem i njihovom koalicijom koja četiri godine uništava Hrvatsku”, rekao je Karamarko u nedjelju. “Nismo mogli više pristati ni na proceduru koju je MOST cijelo vrijeme nametao. Ovo je vrijeme razgovora, i pronalaženja rješenja, a ne eliminacije i svađe. Taj papir koji sam imao pred sobom, svodi se na podjelu fotelja i nešto slično, a rekli smo da nakon ovih izbora pobjednik ne smije dijeliti “ratni plijen”, nego moramo biti obazrivi i Vlada mora biti stručna.” “Nisam imao dogovor s Milanovićem, nego svojim predsjedništvom, da ćemo biti protiv i da neću potpisati”, rekao je Karamarko i opisao situaciju koja se telefonski dogodila prije sastanka s Mostom u subotu.

Idete li u oporbu, je li ovo gotova priča? “Ne mogu to misliti, vidjet ćemo što će se dogoditi. Ako se dogovore oko mandatara, predsjednica će im dati mandat, no teško je predvidjeti kako će sastaviti Vladu Mislim da i jedni i drugi razgovaraju s figom u džepu”, smatra Karamarko. “Most se iz pozicije moralne vertikale pretvorio u jednu hrpu ljudi koji ipak jako dobro vode računa o tome kako se fotelje dijele.”

Što će biti s vama u HDZ-u? “Razgovarat ću sa svojim članovima, mi ove godine svakako pobjeđujemo, iako nije na pravi način okrunjena pobjeda. Mi smo demokratska stranka, nema svetih krava u politici”, smatra Karamarko. “Čak bih volio i da uspiju, naši građani nemaju više strpljenja čekati, politička kasta nema više pravo zavlačiti građane svojom neučinkovitošću oko toga tko će dobiti koju fotelju. Naši građani traže konkretna rješenja koja može dati prava Vlada.”

Sutra se ne vraćate za stol? “To bi trebali biti teški preduvjeti zadovoljeni da se to dogodi. Kako ja s Milanovićem mogu ići u koaliciju koju sam odbio? Kako mogu ići s ljudima koji ne vole ovu državu?”, rekao je šef HDZ-a, a za odnos predsjednice Kolinde Grabar Kitatović u cijeloj situaciji smatra da “pokušava smirivati situaciju i strasti”, i misli da je to dobro.

You may also like

0 comments