Karamarko: Bit ću mandatar

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u utorak da će biti mandatar za sastavljanje nove vlade te da će akademik Željko Reiner biti kandidat HDZ-a za predsjednika Hrvatskoga sabora. Karamarko je nakon sastanka Predsjedništva HDZ-a, upitan hoće li biti mandatar, kratko odgovorio: “Da, bit ću mandatar”.

Karamarko je rekao i da će kandidat HDZ-a za predsjednika Hrvatskoga sabora biti akademik Željko Reiner. “Reiner je apsolutno zaslužio da ga kandidiramo i zaslužio je respekt i svih drugih stranaka”, istaknuo je Karamarko. Dodao je i kako ne želi odgovarati na hipotetička pitanja što će biti ako i Most predloži svog kandidata. “To je ono što bi bilo kad bi bilo”, kazao je. Predsjednik HDZ-a opovrgnuo je i da je njegova stranka, kako u svom pismu navodi predsjednik Mosta nezavisnih lista Božo Petrov, vršila pritisak na Most. “HDZ nije vršio nikakav pritisak. To je ono što mi se čini da je Most smetalo kod SDP-a i to su javno i izjavljivali. Čini mi se da je ovo malo političko, taktičko i diplomatsko balansiranje, ali istina je da HDZ nije vršio nikakav pritisak”, naglasio je. Ponovio je i da je osobno utjecao na svoje ljude da Mostu ne pristupaju parcijalno, već poštuju njihovo jedinstvo a vrhovi stranaka će se dogovarati. Karamarko je istaknuo i da sada očekuju politički finiš razgovora.

Potpredsjednik Kluba zastupnika u Hrvatskom saboru Davorin Mlakar (HDZ) rekao je u utorak u obraćanju novinarima da je Predsjedništvo njegove stranke razgovaralo o pripremi zastupnika za prvu saborsku sjednicu u četvrtak, 3. prosinca, te kako će reagirati na predložene točke na njoj. “Sve drugo ćemo ostaviti za sjednicu našeg kluba u četvrtak ujutro”, rekao je. “Vjerojatno će HDZ ići sa svojim prijedlogom”, odgovorio je na pitanje o prijedlogu predsjednika Sabora, “ali tomu prethodi naš razgovor s koalicijskim partnerima i drugima s kojima razgovaramo o sastavljanju Vlade.”

Na pitanje postoji li mogućnost da se za kandidata za predsjednika Sabora podrži kandidata Mosta, rekao je da su sve opcije otvorene. “Postoji mogućnost da ne bude konstituiran Sabor u četvrtak, i pretpostavljam da će se tada sjednica pomjeriti za nekoliko dana”, rekao je. “Pretpostavljam da nam je srijeda još na raspolaganju da preciziramo neke stvari i onda odemo na konstituirajuću sjednicu Sabora.” “Petrov predstavlja Most i očekujemo suglasje oko naših programskih rješenja i vjerujem da je sve u pripremi konačnog dogovora s HDZ-om, našim partnerima i Mostom.” “Uvjereni smo da smo puno više suglasni s Mostom nego SDP, mi smo reformska snaga koja tri godine radi na tome da preokrene jezivu situaciju u državi, i vjerujemo da SDP nema argumenata da bi se dogovorio s Mostom”, kaže Mlakar. “Naša je čvrsta politika da s Mostom razgovaramo kao s jedinstvenom snagom i to će biti naša politika do kraja razgovora. Razgovaramo s jedinstvenom strankom s kojom želimo formirati vlast.”

Je li HDZ i dalje protiv zajedničke vlade s SDP-om, iako ju Most i dalje želi? Znači li eventualno odbijanje takve opcije od strane HDZ-a ponovne izbore? “Čekamo da netko takvu dilemu postavi, ja još za nove izbore nisam čuo, i ne vjerujem da je to odgovorna politika. Pogotovo kad postoji objektivno velika mogućnost dogovora. Sve što je Most predlagao nalazi se u našem programu, i očekujemo da se Most priključi tomu”, kaže Mlakar. “Mi smo primjerice prozivali Vladu zbog istraživanja Jadrana i pozivali na ostavku Vlade, a Most traži moratorij na istraživanje Jadrana. Za razliku od SDP-a, koji se upravo suprotno ponašao”, rekao je.

Aktulni sat Skupštine Grada Zagrebau utorak je imao upadljivo malo pitanja – samo devet. Većinu pitanja su postavili SDP-ovci, dok su zastupnici HDZ-a odlučili šutjeti i ponašati se kao da u Zagrebu nitko nema nikakvih problema. “Sigurno nisu nikakvu uputu dobili. SDP-u je svašta sumnjivo, ali to ne mogu komentirati”, rekao je Mlakar na pitanje jesu li HDZ-ovci dobili ‘uputu da šute’, donosi N1.

Ukidanje županija Mostu je i dalje uvjet, a Mlakar kaže da ako se govori o decentralizaciji države, onda je pet regija suprotan postupak. “Mislimo da županije imaju temelj u teritorijalnom ustroju iz masovnih razloga, i ne mogu se ukidati županije bez analize kako bi one trebale onda funkcionirati. Bitan dio poslova uprave se treba najprije prenijeti županijama i općinama, i tada govoriti jesu li pogođene ili nisu”. “Mi računamo na sve one koji žele reforme, bolju Hrvatsku i koji je žele izvući iz krize. Svatko tko želi sudjelovati u tome je dobrodošao.” Na pitanje o manjinskim zastupnicima, kaže kako je veliko pitanje trebaju li oni “u državama napredne demokracije biti jezičac koji odlučuje o sastavljanu Vlade”, ali da sada ne želi potezati to pitanje

You may also like

0 comments