Home Energetika Karamarko bi danas mogao podnijeti ostavku, od Povjerenstva očekuje pozitivnu odluku

Karamarko bi danas mogao podnijeti ostavku, od Povjerenstva očekuje pozitivnu odluku

by Agencije

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u srijedu će podnijeti ostavku na tu dužnost neovisno o odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, potvrđeno je u utorak navečer iz HDZ-a i stranaka Domoljubne koalicije.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko u srijedu će podnijeti ostavku na tu dužnost neovisno o odluci Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, potvrdio je Hini jedan izvor iz HDZ-a. Tu informaciju ranije su potvrdili i sudionici sastanka u središnjici HDZ-a iz Domoljubne koalicije.

Prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je da je podnošenje njegove ostavke dio strategije Domoljubne koalicije, te da ostavku daje s nadom da će sutrašnje mišljenje Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa biti da on nije u sukobu interesa. Također je rekao kako time želi pokazati da ne želi biti teret budućoj hrvatskoj vladi, rekao je Hini jedan od sudionika današnjeg sastanka Domoljubne kolicije, koji je želio ostati anoniman.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u srijedu će odlučiti je li Karamarko kao dužnosnik povrijedio načela djelovanja i bio u sukobu interesa zbog poslovnog odnosa svoje supruge i svoga prijatelja, savjetnika mađarske naftne tvrtke MOL, Josipa Petrovića.

Klub zastupnika nacionalnih manjina jednoglasno je u utorak odlučio podržati HDZ-ov prijedlog opoziva premijera Tihomira Oreškovića, potvrio je u srijedu zastupnik mađarske manjine Šandor Juhas.

Sjednica Kluba koji okuplja pet manjinskih zastupnika bila je najavljena za srijedu, no našli su se večer ranije, a Juhas je novinarima u Saboru objasnio kako se “vremena mijenjaju”. “Vremena se mijenjaju, mi smo se jučer našli i dogovorili smo se, imamo jedinstven stav nas pet predstavnika nacionalnih manjina, koliko nas je ostalo u klubu, i dogovorili smo se što ćemo i kako dalje. Izglasat ćemo nepovjerenje premijeru Oreškoviću. To će biti prvi potez, prvi korak, a onda ćemo vidjeti kako će se situacija dalje odvijati i onda ćemo dalje razgovarati”, rekao je Juhas.

Na pitanje jesu li spremni kao mandatara podržati Zdravka Marića uzvratio je da će nacionalne manjine ići u smjeru da budu jamac stabilnosti Vlade, ali to ne znači da su skloni surađivati s Domoljubnom koalicijom. “Mi smo mišljenja, i ja osobno, da nacionalne manjine trebaju biti garant nekakve stabilnosti postojeće Vlade. To ne znači da trebamo formirati tu Vladu, nego da trebamo biti stabilizirajući faktor nečega što se formiralo”, rekao je.

Upitan što će manjinski zastupnici učiniti ako njihov glas bude presudan u odluci o formiranju nove Vlade ili novim izborima odgovorio je: “Vidjet ćemo kako će se situacija odvijati. Razgovarali smo o tome da treba poslušati glas javnog mnijenja, koje je apsolutno većinom za nove izbore”.

Najavljenu ostavku predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka s dužnosti prvog potpredsjednika Vlade Juhas nije želio komentirati. “Mislim da se dosta često loptica prebacuje na nas, predstavnike nacionalnih manjina. To su problemi velikih stranaka, to je problem HDZ-a, Mosta i ne bismo se u to puno petljali”, rekao je.

Na pitanje što osobno misli o Mariću kao mandataru, odgovorio je kako je malo država koje istodobno imaju i premijera i mandatara za sastavljanje nove vlade iz iste političke grupacije. “Pustimo i pričekajmo da vidimo kako će se to sve odvijati”, kazao je Juhas.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je novinarima u utorak nakon sastanka Domoljubne koalicije kako će imati 76 ruku za podršku novoj Vladi, a od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa očekuje da donese “normalnu i pravičnu odluku”. “Imat ćemo i zato i radimo ovo što radimo”, rekao je Karamarko novinarima napuštajući stranku, upitan hoće li u imati 76 ruku u Hrvatskom saboru.

Na pitanje hoće li imati dovoljno ruku za opoziv premijera Tihomira Oreškovića s obzirom da je nešto ranije glavni tajnik stranke Domagoj Ivan Milošević rekao da imaju samo 68, Karamarko nije odgovorio već je uzvratio protupitanjem: “Ma nemojte. Što je brojao pred vama? Kak se dao navući?”. Upitan pregovaraju li sa SDSS-om odgovorio je kako ne može govoriti s kime pregovaraju. “Ne mogu vam govoriti s kim pregovaramo jer nije dobro zbog onih s kojima pregovaramo, ljudi očekuju diskreciju” rekao je.

Na pitanje jesu li Mostu još uvijek otvorena vrata, odgovorio je kako “pregovaraju s onima s kojima pregovaraju”. “Dopustite da budem suzdržan jer su u tijeku pregovori”, rekao je. Od Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, kaže, sutra očekuje da donese “normalnu i pravičnu odluku”. “A to je da nisam bio nit jesam u bilo kakvom sukobu interesa. Ne mogu vjerovati da bude odluka drugačija jer bi to bilo doista nakaradno”, poručio je. Na pitanje što će biti ako odluka bude da je u sukobu interesa, Karamarko je uzvratio da će onda potražiti druge načine da dokaže istinu i pravdu da se obrani.

Predstavnici stranaka Domoljubne koalicije složili su se u utorak, nakon zajedničkog sastanka u središnjici HDZ-a, kako su jedinstveni u stavovima koje će u idućim danima poduzimati. “U četvrtak će biti izglasovano nepovjerenje gospodinu Tihomiru Oreškoviću. Složili smo se oko toga da je kandidat za mandatara Zdravko Marić i uvjereni smo da u parlamentu postoji većina koja će glasovati u korist gospodina Marića koji će sastaviti nakon toga hrvatsku vladu i mislimo da ta nova vlada može brže, jače i efikasnije, ne samo provoditi reforme nego i osigurati bolji život hrvatskim građanima”, izjavio je nakon sastanka glavni tajnik HDZ-a Domagoj Milošević.

Koalicija je, kazao je, jedinstvena oko stavova kao i poteza koje će u idućim danima poduzimati. Čelnik HSS-a Krešimir Beljak ustvrdio je kako aktualni premijer nema izbornog legitimiteta, dodajući kako ostaje na istom stajalištu po kojem će HSS-ovci glasovati za njegov opoziv. “Dajemo HDZ-u palicu u ruke da krenu u sakupljanje nove parlamentarne većine i nadamo se da će u tome uspjeti”, poručio je.

Na opasku novinara kako ni Zdravko Marić nema izborni legitimitet Beljak je uzvratio kako je, za razliku od Oreškovića, ipak je nešto radio u Vladi. “Radio je kao pomoćnik ministra, bio je državni tajnik i ima puno više legitimiteta”, uvjeren je Beljak. “HDZ kreće u slaganje nove većine, u suprotnom slijede nam novi izbori. To je činjenica. Da li će skupiti ne ovisi o nama, o HSS-u. To ovisi prvenstveno o HDZ-u i ostalim akterima, saborskim zastupnicima”, poručio je čelnik HSS-a.

HSLS-ov predsjednik Darinko Kosor ustvrdio je kako situacija u Hrvatskoj nije dobra. “Na nama koji smo saborski zastupnici, koji činimo klubove većine je da riješimo novu hrvatsku vladu ili da idemo na izbore. To je ono što građani od nas očekuju i ja kao predsjednik HSLS-a očekujem da ćemo to u idućih 10 dana riješiti”, rekao je Kosor.

I on je suglasan u stavu Domoljubne koalicije da će se u četvrtak u Saboru opozvati premijer. “Nema logike da je netko premijer ako nema podršku 65 zastupnika koji čine većinu. Ali, hitno moramo ili sastaviti novu većinu ili građanima reći da idemo na nove izbore. To je naša odgovornost i mi ćemo taj dio odgovornosti i napraviti”, rekao je Kosor.

“Znamo svi tko su zastupnici koji su spremni podržati parlamentarnu većinu. Svi su dobrodošli: manjine, dio Mosta, Most, svi oni koji su dosad podržavali ili u nekim trenucima podržavali, za to ruke u parlamentu postoje. Ja sam uvjeren da postoji i odgovornost svakog pojedinog zastupnika u Saboru da razumije ovo o čemu danas govorimo. Hrvatska nema vremena za 6 do 12 mjeseci s upitnim završecima”, rekao je Domagoj Milošević.

Na pitanje pregovara li se još s Mostom uzvratio je kako su Mostu vrata otvorena. “Ali, ovaj put mora se znati redoslijed događanja. Dakle, postoji HDZ, odnosno Domoljubna koalicija zajedno s Bandić Milan 365. 65 mandata i od tuda krećemo. I svi su dobrodošli podržat hrvatsku Vladu”, rekao je Milošević.

Na opasku novinara kako imaju samo 65 ruku Milošević je rekao: “68 i od tuda krećemo, to je ono što imamo sada. Znamo gdje su ruke i kažem još jednom – apsolutno su svi dobrodošli. Vjerujem u odgovornost svakog pojedinačnog zastupnika”, poručio je.

Na opetovano pitanje novinara Miloševiću kako je rekao da imaju 68 a ne 76 ruku u ovom trenutku Milošević je odgovorio: “Ne! Ja govorim o tome što imamo danas. Bez Mosta 65 članova parlamenta. I točno se zna gdje postoje ruke, tko su ruke. Svi su dobrodošli u sljedeću novu parlamentarnu većinu”.

Govorimo da vjerujemo u parlamentarnu većinu i to cijelo vrijeme govorimo, zaključio je Milošević. Na opetovano pitanje imaju li 76 ruku za glasovanje u hrvatskom parlamentu uzvratio je kako imaju te kako ne računaju na oporbu.

Related Posts