Kapetan Dragan će u četvrtak biti izručen Hrvatskoj

Dragan Vasiljković, ozloglašeni Kapetan Dragan, ovaj će tjedan biti izručen Hrvatskoj. Očekuje se da će se u Splitu pojaviti u četvrtak 9. srpnja u jutarnjim satima, doznaje tportal.

Na splitskom Županijskom sudu obavljaju se pripreme za prihvat optuženog ratnog zločinca koji je u australskom pritvoru proveo gotovo devet godina pokušavajući izbjeći izručenje i suočavanje s istragom oko ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima u razdoblju od 1991. do 1993. godine. Vasiljkoviću je prošlog mjeseca dodijeljen branitelj po službenoj dužnosti, splitski odvjetnik Darko Stanić. No, još uvijek je otvorena mogućnost da ga umjesto Stanića zastupa neki drugi odvjetnik jer kao australski državljanin on ima pravo na plaćenu obranu pred hrvatskim sudom.

Nakon izručenja hrvatskim vlastima u četvrtak ujutro Vasiljković bi trebao biti predan splitskom županijskom državnom odvjetništvu koje protiv njega vodi istragu. Ondje će ga ispitati istražitelji koji bi potom trebali zatražiti da mu se odredi istražni zatvor, u kojemu bi čekao suđenje. Prema ranije objavljenoj proceduri, iz Australije bi ga u Hrvatsku trebali dovesti naoružani hrvatski policajci koji bi trebali biti s njim tijekom leta.

You may also like