Kapacitet proizvodnje nafte obnovit će se krajem rujna

Normalizacija?
Saudijski ministar energetike, princ Abdel Aziz bin Salman izjavio je u utorak navečer da će se proizvodnja nafte u njegovoj zemlji normalizirati potkraj rujna pošto je u subotu bila prepolovljena zbog napada na naftna postrojenja.

Do kraja studenoga proizvodnja bi  trebala dosegnuti 12 milijuna barela na dan, rekao je princ Abdulaziz bin Salman na konferenciji za novinare.

Premda su Sjedinjene Države optužile Iran za napade, saudijski ministar je rekao da Rijad ne zna tko “stoji iza” subotnjih napada na saudijska naftna postrojenja za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici. Ministar je rekao da Rijad – koji je počeo istragu i pozvao međunarodne stručnjake da joj se priključe – radi na prikupljanju “dokaza u skladu s međunarodnim standardima”. Unatoč subotnjim napadima, uvrštenje saudijske superkompanije Saudi Aramco “nastavlja se po planu”, rekao je predsjednik njegova upravnog odbora Jassir al – Rumajan. Saudijska Arabija je prije napada proizvodila 9,9 milijuna barela na dan, od čega je izvozila 7 milijuna, uglavnom u azijske zemlje. Saudijska proizvodnja je zbog napada pala na 5,7 milijuna barela na dan, što je oko 6 posto svjetske opskrbe.

Sjedinjene Države vjeruju da su napadi na saudijska postrojenja izvedena sa sjeverozapada Irana, rekao je američki dužnosnik u utorak, a saudijski ministar energetike najavio je da će do kraja rujna proizvodnja biti obnovljena na 11 milijuna barela na dan. Trojica dužnosnika koja su za Reuters govorila pod uvjetom da ostanu neimenovani, rekli su da su napadi izvedeni i krstarećim raketama i bespilotnim letjelicama, što znači da su bili kompleksniji i sofisticiraniji nego što se isprva mislilo.

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao kako se čini da iza napada stoji Iran no Washington nije pružio konkretne dokaze kojima bi potkrijepio svoje optužbe, koje Iran potpuno odbacuje. Američki senator blizak predsjedniku Donaldu Trumpu nazvao je u utorak napade na saudijska naftna postrojenja “ratnim činom”, istaknuvši da je sudjelovanje Irana u napadima neupitno. Republikanski senator Lindsey Graham je rekao da je “očito da se tako sofisticiran napad ne može izvesti bez blagoslova i izravnog sudjelovanja Irana”.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei reako je ranije u utorak da nikada neće razgovarati sa SAD-om bilateralno, ali bi mogao sudjelovati u multilateralnim razgovorima, ako se Washington vrati nuklearnom sporazumu iz 2015.

 

You may also like

0 comments