Kancelarki Merkel pada popularnost

Popularnost njemačke kancelarke Angele Merkel znatno je pala zbog načina na koji upravlja izbjegličkom krizom, pokazale su dvije ankete u subotu ukazujući na promjenu rapoloženja Nijemaca prema rekordnom priljevu izbjeglica u njihovu zemlju.

Saveznici u Bavarskoj, glavnoj ulaznoj točki za većnu imigranata i neki europski susjedi optužuju Merkel da je izazvala izbjeglički val jer je izbjeglicama iz Sirije dala zeleno svjetlo za dolazak u Njemačku. U anketi objavljenoj u časopisu Der Spiegel, popularnost joj je u odnosu na prije tri mjeseca pala za pet posto i iznosi 63 posto.

Prvi put u njezinom trećem uzastopnom mandatu, vodeći dužnosnik koalicijskih partnera Socijaldemokrata najpopularniji je njemački političar. Ministra vanjskih poslova Franka-Waltera Steinmeiera podupire 67 posto ispitanika.

Popularnost Horsta Seehofera, bavarskog saveznika Merkel koji smatra da je pogriješila puštajući sirijske izbjeglice iz Mađarske u Njemačku, porasla je za četiri posto i iznosi 44 posto. Druga anketa televizije ZDF pokazala je da je popularnost kancelarke pala na 1.9 s 2.4 prije dva tjedna, na skali od -5 do 5.

Izbjeglička kriza dovela je do raskola među njemačkim demokršćanima CDU/CSU. Bavarski CSU za sve veći broj izbjeglica krivi kancelarku Angelu Merkel optužujući je da je Saveznu Republiku pretvorila u “izbjegličku republiku” Njemačku. I dok kancelarka žestoko kritizira mađarskog premijera Viktora Orbána što je podigao ogradu u srcu Europe, bavarski premijer Horst Seehofer ugostio ga je na stranačkoj klauzuri u Bad Staffelsteinu. Njemačkom odlukom da primi sve izbjeglice iz Mađarske izazvan je kaos u Europi – kazao je Orbán optuživši kancelarku Merkel da provodi “moralni imperijalizam”, piše Večernji list.

Ne dvojim da Njemačka ima pravo definirati moralne kriterije, ali i moja zemlja ima demokratsko pravo na svoje mišljenje – kazao je Orbán dodajući da zadaća jedne kršćanski orijentirane politike nije obećavati izbjeglicama bolji život u Europi, već im “osigurati kvalitetniji život u njihovim matičnim zemljama”. Šef CSU-a Seehofer složio se s ovim Orbánovim tvrdnjama koji je “u kaotičnu situaciju ponovno uveo red i sustav”.  Zbog toga je Orbán zaslužio pohvale, a ne kritike – ustvrdio je Seehofer, složivši se s Orbánom da se ograniči broj izbjeglica koje ulaze u Europu.

Kancelarka Merkel još nije reagirala na napade iz “bavarsko-mađarskog pakta”. Nju brane socijaldemokrati, zeleni i ljevica. Orbán gazi ljudska prava, a Seehofer mu pod noge prostire crveni tepih – kazao je Thomas Oppermann, šef frakcije SPD-a u Bundestagu. Zanimljivo je da je upravo Seehofer prije dva mjeseca inzistirao na Merkel kao kandidatkinji CDU/CSU-a i za četvrti kancelarski mandat. Nove ankete pokazuju da kancelarka Merkel gubi podršku birača. S drugog mjesta najomiljenijih političara pala je na četvrto mjesto.

You may also like

0 comments