Kancelarka Merkel u Kini u službi gospodarske diplomacije

Njemačke i kineske tvrtke potpisale su u četvrtak ugovore vrijedne desetke milijarda dolara, među kojima kupoprodajni ugovor o isporuci Kini 100 zrakoplova Airbus A320, javljaju agencije tijekom prvog dana posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel Kini.

Merkel je u četvrtak s 20 vodećih gospodarstvenika doputovala u dvodnevni posjet usredotočen na jačanje gospodarske suradnje i ulogu Kine u međunarodnim krizama.  Kancelarka i kineski premijer Li Keqiang predsjedali su potpisivanju gospodarskih ugovora među kojima se ističe kineska narudžba 100 zrakoplova tipa A320 te potvrda ranije parafiranog ugovora o isporuci 30 zrakoplova tipa A330 europskog proizvođača Airbusa. O impresivnosti ugovora govori kataloška cijena od 9,7 milijarda dolara za tip A320, odnosno 6,9 milijarda za A330.

Među potpisanim ugovorima su i zajedničko poduzeće između frankfurtske i šangajske burze te između njemačke tvrtke Voith i kineske “Tri klanca” koja je izgradila golemu branu na rijeci Jangce. Posjet njemačke kancelarke Kini događa se nakon medijski vrlo praćenog posjeta kineskog predsjednika Xi Jingpina Velikoj Britaniji koji je rekao da su odnosi s tom zemljom dosegnuli “nove visine”, ali i skorog posjeta francuskog predsjednika Francoisa Hollandea Kini, piše agencija AFP.  Kina će ove godine ostvariti najslabiji rast u četvrt stoljeća, no Merkel “vjeruje u kinesko gospodarstvo” koje se suočava s “poremećajama i promjenama”, rekla je prema agenciji koja dodaje da Kina teži tradicionalnu tešku industriju više nadomjestiti visokorazvijenim tehnologijama. Li je tako najavio da će Kina proučiti naprednu tehnologiju Njemačke.

Li i Merkel razgovarali su i o sukobu u Siriji koji je pokrenuo najveći egzodus u Europi od Drugog svjetskog rata, piše agencija dpa. Kina će “pridonijeti rješavanju sukoba u Siriji” i “pružiti humanitarnu pomoć pogođenim zemljama”, obećao je Li na konferenciji za novinare. Merkel je pozdravila “znakove novog oblika pregovora” o sukobu u Siriji jer su za petak zakazani razgovori na kojima će se predstavnicima velikih sila prvi put priključiti i Iran, saveznik sirijskog režima. Analitičari drže da bi Njemačka, pritisnuta valom izbjeglica, mogla pozvati Kinu da svojim dobrim gospodarskim odnosima s Rusijom pomogne pri rješavanju sukoba u Siriji.

Rusija je, uz Iran, najsnažniji saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada kojemu, prema čvstom stajalištu Zapada, nema mjesta u budućnosti Sirije. U izaslanstvu kancelarke Merkel je i novi čelnik tvrtke Volkswagen, Matthias Mueller koji kineskim klijentima treba objasniti skandal s lažiranjem testova o ispušnim plinovima. Međutim, domet tog skandala u Kini je ograničen jer je ondje samo 2000 vozila VW-a povučeno zbog tog skandala.

You may also like