Kanadske pokrajine i američki političari protive se prihvatu sirijskih izbjeglica

Plan kanadskog premijera Justina Trudeauada za prihvaćanje 25.000 sirijskih izbjeglica do kraja godine našao se u opasnosti u ponedjeljak kada su neki pokrajinski i općinski čelnici izjavili da taj vremenski okvir nije dostatan za sigurnosne provjere te da je to logistički nemoguće.

Ministrica za imigracije u pokrajini Quebecu, Kathleen Weil, izjavila je kako ne vjeruje da je Trudeauov cilj realan. “Bit ću otvorena”, rekal je Weil novinarima. “Mislim da to nije moguće (napraviti) do kraja godine.” Premijer zapadne pokrajine Saskatchewan, Brad Wall, zatražio je od premijera da suspendira plan u svjetlu napada u Parizu i zbog mogućnosti da u zemlju uđu operativci koje je obučavala Islamska država. “Ako kao rezultat ubrzanog procesa preseljenja izbjeglica u Kanadu uspije ući čak i mali broj pojedinaca koji žele naškoditi našoj zemlji, ishod bi mogao biti poguban”, napisao je Wall u pismu Trudeauu. Wallovo protivljenje i skepticizam Weil glede vremenskog okvira navednog u planu za prihvat izbjeglica pojačali su pritiska na Trudeaua da prilagodi novonastaloj situaciji svoje obećanje iz izborne kampanje.

Članovi američkog Kongresa i više od deset guvernera protive se planu predsjednika Baracka Obame za prihvat 10.000 izbjeglica u SAD-u nakon prošlotjednih terorističkih napada u Parizu. Kongresmen Michael McCaul, predsjedavajući Odbora za domovinsku sigurnost u Predstavničkom domu, poslao je pismo Obami u kojemu se poziva na izvješća da se najmanje jedan napadač iz Pariza infiltrirao u Francusku u redovima sirijskih izbjeglica koji su došli u Europu. Obama je objavio u rujnu da njegova vlada želi ubrzati proces provjera za sirijske tražitelje azila kako bi mogla primiti 10.000 izbjeglica u idućih 12 mjeseci, u usporedbi s 1.800 od 2011. “I dalje smo zabrinuti da se ta preseljenja odvijaju bez odgovarajuće rasprave o sigurnosti američkog naroda”, napisao je McCaul.

On je pozvao Obamu da privremeno suspendira prihvat svih sirijskih izbjeglica i ponovno razmotri program preseljenja nakon napada u Parizu. “Naša nacija ima ponosnu tradiciju prihvata izbjeglica u našoj zemlji, ali u ovom slučaju situacija visoke prijetnje zahtijeva veći oprez kako bi zaštitili američki narod i spriječili dolazak terorista.” Obama je priznao u ponedjeljak na summitu G20 u Turskoj da je zabrinutost zbog izbjeglica i terorizma počela rasti u SAD-u. Kazao je da se ne može očekivati od sirijskih susjeda, koji su primili milijune izbjeglica, da sami snose taj teret. On je na summitu branio izbjeglice izjavivši da su i one žrtve terorizma. “Zalupiti im vrata pred nosom bila bi izdaja naših vrijednosti”, kazao je.

Osim McCaulovog prosvjeda, više od deset guvernera protivi se preseljenju izbjegelica u države koje su pod njihovom jurisdikcijom, iako nije jasno imaju li oni zakonske ovlasti spriječiti saveznu vladu da dovede Sirijce. Među njima su Louisiana, New Hampshire, Alabama i Michigan. Guverneri koji su zauzeli takvo stajalište većinom su iz Republikanske stranke, koja kontrolira Kongres. Dio republikanaca krenuo je u ponedjeljak u pokretanje procedure usvajanja zakona kojim bi se blokirao Obamin plan jer smatraju da su napadi u Parizu dokazali da je to prevelika prijetnja za SAD.

Član Predstavničkog doma Brian Babin počeo je prikupljati potpise potpore zastupnika i traži da zastupnici u zakon o potrošnji uključe odredbu kojom bi se ukinulo financiranje plana za prihvat 10.000 Sirijaca ove godine. “Teroristički napad u Parizu koji su izveli militantni islamisti glasan je alarm za Kongres i američki narod koji nas upozorava zašto moramo blokirati Obamin nesmotreni i glupi plan”, kazao je Babin. Do ponedjeljka je pismo potpore potpisalo 14 članova Predstavničkog doma, svi iz redova republikanaca. Babin namjerava prikupljati potpise do petka.

You may also like