Home Geopolitika Kalinić: Nema zemlje u kojoj Lozančić može imati dva državljanstva

Kalinić: Nema zemlje u kojoj Lozančić može imati dva državljanstva

by Energypress.net

Pitanje je kako je Dragan Lozančić postao ravnatelj Sigurnosno-obavještajne službe kad ima nekoliko državljanstava. Osim hrvatskog ima i američko, kazao je u HRT-ovom Studiju 4 Pavle Kalinić, stručnjak za sigurnosna pitanja govoreći o Lozančiću kojega je u petak razriješila predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

Ne znam nijednu državu u kojoj bi šef obavještajne službe bila osoba s nekoliko državljanstava, rekao je Kalinić. Napomenuo je da ne zna kako će se riješiti ovaj slučaj i da je predsjednica RH Lozančića razriješila jer je nije obavijestio da se nalazila ne određenom mjestu. Smatra da je predsjednica RH sama sebe navukla na tanak led. Pritom ističe da Lozančića nikada nije posebno podržavao, ali misli da on ne treba biti smijenjen. Prema mišljenju Kalinića u Hrvatskoj obavještajna služba više djeluje kao servis, nego služba. Također, hrvatska obavještajna služba nema ljude koji znaju dovoljno stranih jezika, dodao je.

Iz Mosta su se čule kritike na potez predsjednice RH u vezi sa smjenom Lozančića. Most ima zadršku prema odluci za smjenu. Kad imate koaliciju onda imate i različita mišljenja. Ne može se provoditi samovolja jedne strane. Ako Most bude inzistirao moguća je kriza i pucanje koalicije, rekao je Kalinić. Za smjenu Lozančića potrebna su dva potpisa – predsjednice RH i premijera. Ako premijer ne potvrdi smjenu Lozančića onda ulazimo u krizu, a Lozančić ostaje na istom mjestu kao i dosad.  Bi li Lozančić podnio ostavku u slučaju da ne dobije drugi potreban potpis, premijera Tihomira Oreškovića, Kalinić nije znao odgovoriti, već je kazao kako on ne bi dao ostavku da se kojim slučajem nalazi na Lozančićevom mjestu.

Na pitanje što bi takva kriza mogla značiti za Hrvatsku u pogledu izbjegličke krize i terorističkih napada, Kalinić je kazao: Brigu o izbjegličkoj krizi ionako je vodilo Ministarstvo vanjskih poslova. To se samo trudilo da se što prije prihvati izbjeglice i što prije transferira dalje. To je do sada išlo dosta uspješno. problemi će se pojaviti vjerojatno u trenutku kada države zatvore granicu, kazao je Kalinić.

Related Posts