Kalifornija zabranjuje motore s unutarnjim sagorijevanjem

Najavio guverner
 Kalifornija će do 2035. godine postupno zabraniti prodaju svih benzinskih, dizelskih i hibridnih automobila, kako bi se uhvatila u koštac s klimatskim promjenama, najavio je guverner Gavin Newsom

Newsom je potpisao izvršnu uredbu koju je nazvao “hrabrim iskorakom” savezne američke države koja trpi teške posljedice strašnih požara. Guverner već tjednima tvrdi da su klimatske promjene glavni uzrok požara pustoše Kaliforniju.

Za 15 godina nijedan novi automobil ponuđen na prodaju u Kaliforniji neće ispuštati štetne plinove, dodao je. Izvršna uredba neće zabraniti stanovnicima Kalifornije da posjeduju vozilo s motorom s unutarnjim izgaranjem, niti će zabraniti preprodaju takvih rabljenih vozila.

Problem bi mogao biti kabinet američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji bi mogao pravno osporiti Newsomovu uredbu. Kalifornija već dugo ima problema sa zagađenim zrakom. Prema saveznom Zakonu o čistom zraku može usvojiti strože smjernice od onih na saveznoj razini kako bi poboljšala situaciju, pod uvjetom da dobije dozvolu Washingtona.

Trumpov kabinet pak tvrdi da su kalifornijski standardi emisija štetnih plinova loši za proizvođače.

You may also like

0 comments