Kakvu pobjeda Trumpa ima implikaciju na energetsko tržište?

Donald Trump u svojim predizbornim nastupima isticao je nezadovoljstvo ugovorima o slobodnoj trgovini, a na mjestu predsjednika SAD-a to bi značilo moguće slabljenje globalnog rasta i stoga smanjenje potreba za sirovinama koje ovise o potražnji radi pokretanja globalnog gospodarskog ‘stroja’.

Trump je također za fosilna goriva, a takva politika bi značila potražnju za sirovom naftom i stoga smanjenje njezine cijene, no istovremeno želi poništiti postojeći dogovor s Iranom i ponovno uvesti sankcije, a to ipak ide u korist globalnoj cijeni nafte. Kako se finaliziraju rezultati glasanja u SAD-u, na financijskim tržištima su cijene bakra i nafte tipa WTI pod pritiskom, bez obzira na podršku koju imaju zbog slabijeg dolara, poručuju iz Saxo banke.

Trumpova pobjeda vjerojatno znači manji rizik od Fedovog povećanja kamatne stope u prosincu u SAD-u, a glasine o povećanom riziku za recesiju, s inflacijskim pritiscima i u kombinaciji sa slabijim dolarom, sveukupno znači podršku za zlato i mogući rast cijene te plemenite kovine. Srebro i platina ipak osjećaju slabije efekte, prvenstveno jer su vezani za industrijske metale – poručuje Ole Hansen, glavni rukovoditelj za robna tržišta u Saxo banci.

You may also like